Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2012 12:54 - КАКВО Е ДА СЕ ОТРЕЧЕШ ОТ СЕБЕ СИ ?
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1180 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.09.2012 19:01


 

Който иска да върви след мен, да се отрече от себе си и да вземе кръста си и да ме последва ! “
Думи на Иисус в днешното Литургийно Свето Евангелие .

 

 

Тези думи, предизвикаха в мен дълбок размисъл. Припомних си историята за намирането на трите кръста от светата иператрица Елена . Трите кръста, на двамата разбойници и на Христос. И се замислих.

 

 

В думите на Иисус няма императивна заповед, а призив да направим своят избор по кой път да вървим. За мен, трите кръста са три символа. Кръстът на закоравелият престъпник , неосъзнаващ греховете си, кръстът на разкаялият се разбойник , осъзнал греховността си и потърсил снизхождението на Бог и Кръстът на Спасението , този на Иисус. Първият несъзнаваш душата си , става жертва на умът и тялото си притиснат от своя избран кръст. Вторият носейки кръста си, в последния миг на живота си, успява да прозре падението си и търси милост от Бог за да намери мир душата му. А третият- кръста на Спасението ни дава надеждата, че никога не е късно да се обърнем към Бог и да намерим Неговото присъствие в себе си.

 

Всеки носи своя кръст в живота.Какво значи ”да се отрече от себе си“? Нека да не приемаме думите буквално. За мен , да се отречеш от себе си е да се отречеш от злобата, ненавистта, лъжата, егоизма, алчността, умразата, службата на тялото и умът, гордостта, суетата и да се въздигнеш духовно и осъзнаеш душата си и на нея да служиш с любов, както Иисус ни показа с живота си на земята с примера, който ни даде , със страданията, които претърпя заради нас. ”...и да ме последва!“ Това е призив да направим своят правилен избор в живота си , ако искаме да намерим мир в себе си и успех в нашите начинания, лишени от товара на кръста на закоравелият разбойник.Дали имаме тази сила , да разберем къде грешим и да понесем лишенията от някой земни благини ? Или лесничко ще кажем : ”Ами аз съм си такъв !“ ? Бог милостиво ни дава уроци, помага ни да намерим верният път като ни дава изпитания, но ние не ги осъзнаваме и вместо да сме Му благодарни и да се поучим Го съдим питаме, : ”Защо Господи, на мен се случва това?“ Никога не е без причина. Болестите, болките, физически и духовни, неблагополучията, липсата на успехи, проблемите в живота ни, това са все уроци , които трябва да ни накарат да се замислим къде грешим .Да променим нещо в себе си в по добра посока, не да живеем самочувствието, че сме много стойностни хора и че е грях да не си угаждаме, че е грях да се променяме, че е грешно да чуваме и околните, че на всяка цена трябва да постигаме целите си, без да си даваме сметка , че с това нараняваме, унижаваме и причиняваме болка на близки и приятели.Защото Бог е Любов ! Ние по велики ли сме от Него?

 

Нека достойно да носим своя кръст и отречем злото, неразумното, себичното в себе си и тогава в живота ни ще настъпи Спасението , мирът и успеха ни във всяко начинание. В противен случай ще загинем в мъки под кръста на собственото ни неразумие, затрупани с проблеми, болести и болки.
Дано,тези ми размисли , провокирани от Литургийното Св.Евангелие, накарат нещо да трепне във вас и се замислите кой кръст предпочитате да носите.





Гласувай:
3



1. ivoki - НЕ ВИ ХАРЕСВА ?
17.09.2012 21:35
ТРУДНО СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ЗЕМНИТЕ БЛАГИНИ......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813534
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930