Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2013 13:03 - МИР ВАМ !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1672 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Един приятел ми изпрати този текст след като му бях пожелал МИР ВАМ !
Много ми хареса написаното и за това го споделям. Не знам кой е автора и за това не го изписвам.
    Приятно четене !

МИР ВАМ !!

Тези, от вас, които са чели внимателни евангелските текстове, със сигурност сте забелязали, че освен поздрава на ангелите, „Христос възкръсна” има още два поздрава, с които си послужи Самия Спасител в пасхалните дни.

Първия от тях е „Здравейте!”, в Мат.27 глава, който буквално от гръцки означава „Радвайте се!”. С този поздрав възкръсналия Исус срещна жените мироносци. И втория „Мир вам!”, с който Христос поздрави събралите се ученици в Йерусалим, според Йоан, дори няколко пъти.

Защо, именно „Мир вам!”? Какво послание съдържа този благодатен поздрав, с който Исус поздравява учениците?

Нека поразмишляваме върху това, изхождайки от контекста на евангелските описания преди и след Възкресението.

Първо, тези благодатни думи ни разкриват, че Исус идва при учениците с мир. Мирът означава липса на вражда, липса на омраза, липса дори на обида. С други думи мирът е равнопоставен на простителност.

В този смисъл, поздравът на Исус „Мир вам” е изключително удивителен, особено, когато знаем към кого тези думи бяха насочени.

Христос се обръща към 11-те ученици, които само преди няколко дни позорно предадоха Своя Господ, забравяйки това, което обещаха да Му бъдат верни до смърт. Матей свидетелства, че при залавянето на Исус, „всички ученици Го оставиха и се разбягаха”. Единия от тях, дори се беше отрекъл демонстративно в двора на първосвещеника. Въпреки клетвите, всички ученици се оказаха предатели и страхливци.

Нещо повече, когато чуха, че Исус е възкръснал, повечето от тях не повярваха, дори им се видя на пръв поглед тази вест, за празна приказка. Сърцето им се раздираше от съмнения и неверие. Отвсякъде погледнато, учениците бяха много виновни пред Спасителя.

А междувременно, свидетелствата за Христовото възкресение ставаха все повече и повече. Вече и други двама ученика, по пътя към Емаус потвърдиха, че Господ наистина е възкръснал.

Представям си, какво изпитваха учениците тогава, какво чувство на вина, какво угризение на съвестта, ако Христос наистина е възкръснал, как ще се явят пред Него, с какви очи ще Го посрещнат?

Но Исус не ги остави дълго да се измъчват, изведнъж „застана между тях и им каза: Мир вам!”

Те дори се стреснаха…не можеха да повярват…

Но Исус, наистина бе дошъл при тях с мир. Неговата любов отново им прости всичко…Той тихо и спокойно застана между тях и ги уверява в мир.

„Мир вам!” – какви удивителни думи са този поздрав и към нас, които постоянно грешим. Всеки от нас повтаря същото страхливо поведение на учениците, понякога стигаме дори до мълчание и отричане, че сме Негови.

Историята с учениците ни уверява, че колкото и голям да е нашия грях, Христос е готов да прости и в замяна на вина, да ни даде мир в душата.

Това важи също и за Неговите ученици, за всеки, който се нарича християнин, ние трябва да умеем да прощаваме и носим мир на всички, както нашия Спасител.

„Дай ми да нося Твоя мир…”

Второ, благодатния поздрав „Мир вам!”, има и по-широко приложение. С тези думи Исус ни уверява, че мирът е осигурен за всички човеци, а не само една определена група, осигурен е мирът с Бога.

Христовото възкресение е доказателство, че Неговата примирителна жертва на кръста, бе приета от Бога Отца. Христовото възкресение, бе вердиктът на Бога по отношение на оправданието на човека.

Ап. Павел, пише към Ефесяни, за Христос “…Той е нашият мир”.

Христос е Този, Който уби враждата и въдвори мир между човека и Бога. Той стана изкупителната жертва за нашия грях, а чрез възкресението, стана ясно, че тази жертва бе приета и Бог прослави Сина Си.

Ап. Павел пише в Римл.4:24-25, че Бог „е възкресил от мъртвите Исус, нашия Господ, Който беше предаден за прегрешенията ни и бе възкресен за оправданието ни”.

По-късно в същото послание, той казва в Римл.5:1 “…бидейки оправдани с вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Иисус Христос.”

Затова в Римляни 8 гл, четем “…няма никакво осъждение на тези, които са в Христос Исус”.

„Мир вам” – е едно удивително съобщение за настъпилото примирие между човека и Бога, премирие обаче, което се осъществява във и чрез Божия Син.

„оправдани с вяра, имаме мир с Бога, чрез нашия Господ Иисус Христос.”

Мирът с Бога е един от най-важните въпроси в живота на човека. Без този мир, ние сме във вражда с Бога и подлежим на вечно осъждение. Но ето, че Исус, казва Павел в Ефесяни, уби тази вражда на кръста, и като дойде след възкресението, благовества мир…на близки и далечни…

Имаме ли този мир с Бога, чрез вяра в жертвата на Исус? Оправдан ли си?

И последно, когато размишляваме за поздрава на Исус „мир вам”, тихо ни се натрапва и мисълта за вътрешния мир на човека, в значението, сигурност и увереност.

Този мир изпълваше сърцето на Самия Исус. За Него дори беше казано, че е Князът на мира. Бидейки в мир с Отца, потопен в Неговото присъствие и безусловно послушание, Исус имаше мир и увереност, които дори кръста не можа да съкруши.

Този мир Той носи и поставя в сърцата ни, когато повярваме в Него.

„Мир ви оставям…Моят мир ви давам…да не се смущава сърцето ви, нито да се бои…”

Предпоставките за този мир, които Самия Той споделя в същото ев. от Йоан са две – Неговото присъствие от една страна, и от друга страна Неговата победа.

В 14:28 „отивам си и отново ще дойда при вас”…

16:33 „Това ви казах, аз да имате в Мен мир. В света имате скръб, но дерзайте: Аз победих света”.

Какво изпълва сърцето ти, когато срещаш скърби, неразбиране, трудности и проблеми от всякакъв род? Имаш ли вътрешен мир и увереност в Христос?

Можеш ли да кажеш подобно на Давид?

Пс. 4:8 Спокойно си лягам и спя, защото Ти, Господи, ми даваш да живея в безопасност.

Давид си имаше куп проблеми, които самия споменава и отчетливо ги представя в Псалмите…

Но мирът не е липса на проблеми, такъв мир никога на земята не можем да постигнем. Мирът, за който говори Давид и Христос е мир сред буря!

Как е възможно това?

Пророк Исая, споделя в тази връзка едно важно прозрение: “Твърдия по дух Ти пазиш в съвършен мир, защото на Тебе се уповава”. (Ис. 26:3)

Доверието на Бога, послушанието на Духа, чийто плод е мирът, са онези важни предпоставки, без които истинския вътрешен мир е невъзможен.

Както казва Давид в 119 псалм „Голям е мирът в онези, които обичат Твоя закон и за тях няма препъване”.

Както виждаме, поздравът „Мир вам”, не е просто поздрав, и дори не е пожелание, а едно ефективно предложение за мир.

Ще го приемем или отхвърлим, зависи изцяло от нас.

Дълбоко се надявам, да не се окажем в положението на Йерусалим, който отхвърли мира в лицето на Христос.

Понякога се чудя, как може да се каже на покойник „Почивай в мир”, когато същия приживе е отхвърлил мира. Съдбата на тези не е никакъв мир, но „плач и скърцане със зъби”.

допълнителни стихове за размисъл:

Римл. 14:17 „Защото Божието царство…правда, мир и радост в Святия Дух”.

2Сол. 3:16 А сам Господ на мира да ви дава мир всякога и всякак

ШАЛОМ АЛЕЙХЕМ, МИР ВАМ.

 








Гласувай:
8



1. paciencia - Хубаво послание!
29.10.2013 15:57
Мир Вам! Вътрешен мир, мир с Бог и мир с околните! Това е хармония.
цитирай
2. tres1 - Допускам, че мир вам по-скоро е със ...
05.11.2013 17:46
Допускам, че мир вам по-скоро е със значението мир за вас. Или осмирете се - овладейте своите чувства и емоции, за да не бъде света джунгла и хората диви зверове в нея. Овладявайки своите емоции ние ще спомогнем за запазване на равновесието в света и пряката връзка с твореца. Тогава ще разберем що е това космос и нашето място в него.
Лично на мен като поздрав повече ми харесва "мир и любов!", отколкото бъдете щастливи и мир вам, но за съжаление още не сме дорасли като човеци за този прекрасен поздрав /той е всеобхватен - минало, настояще и бъдеще/. Разполагаме с всичко онова, което сме направили и на тази база ни очаква съответното бъдеще. Нито само мир, нито само любов, защото без което и да е от тях ние просто нямаме бъдеще.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801532
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031