Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2014 14:41 - ЗА БОГОСЛУЖЕНИЕТО /част 1/ ПРОСКОМИДИЯТА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1769 Коментари: 0 Гласове:
17

Последна промяна: 20.01.2014 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С Божия помощ ще започна да пиша .

image

Както обещах ще се опитам да споделя , каквото съм прочел, научил и разбрал за богослуженията. Ще се старая, да използвам разбираем език без да ползвам сложни понятия неразбираеми за прохождащите във вярата.
Ще започна с Литургията, която аз считам за най-основното богослужение. Предварително казвам, че ще ползвам различни източници, които ще посоча след като приключа с беседите.
Литургията (от
старогръцкото λειτουργία) е християнскобогослужение, при което се освещават светите дарове. Християнската литургия е заимствана от ритуалите в еврейската религия, но има и абсолютно нови черти, тъй като възпроизвежда моменти от живота и жертвата на Господ Иисус Христос.
Св. литургия е център на православното богослужение. Тя е спомен за Тайната вечеря на Господа Иисуса Христа с апостолите, станала преди кръстните Му страдания, спомен е и за изкупителната Му смърт. Литургията символично изобразява по-важните моменти от земния живот на Господа. Тя е нашето безкръвно жертвоприношение. През време на св. литургия, при приемане на св. причастие, под вид на хляб и вино, ние приемаме тялото и кръвта Христови, чрез които осъществяваме напълно и действително общението си с Бога.
Св. литургия се състои от три главни части: проскомидия, учителна или "литургия на оглашените" и тайноизвършителна или - "литургия на верните".


Днес ще се спра на ПРОСКОМИДИЯТА.

Проскомидията се извършва тихо, обикновено по време на утренното богослужение, при четенето на канона. Някога тя е била вмъкната между литургията на оглашените и литургията на верните. Днес тя се извършва по това време само когато служи архиерей (през време на херувимската песен, по нататък ще обясня).

imageimageОт определеното пшенично хлебче, наречено просфора, свещеникът изважда с копието/специално изработен инструмент с триъгълно острие/ средната част, наречена Агнец, влива в св. чаша вино и топла вода в памет на кръвта и водата, изтекли от ребрата на прободения Христа, изрязва и други по-малки части в чест и памет на св. Богородица и на девет чина Божии угодници: ангели, пророци, апостоли, светители, мъченици, преподобни (монаси) и др., за духовната и светската власт, за живи и покойници християни, по посоченото тук изображение. Тия частици впоследствие по време на причащаването се поставят в св. чаша с молитва - да умие Господ с пречистата Си кръв греховете на поменатите.

Свещеникът поставя върху звездицата дискоса, после слага върху нея малкия покровец,/специално изработена, везана квадратна кърпа/ а другия малък покровец - върху св. чаша; покрива с големия покровец и двете (дискоса и чашата), прекадява и чете заключителна молитва, в която моли Бога да приеме предложената жертва в Своя Наднебесен жертвеник, като помене всички ония, които са я принесли и за които тя е принесена.
Така се подготвя Светото причастие и нафората, която получаваме след Светата Литургия.

Ще пиша на по кратки части, за да не отегчавам никого и написаното да се чете с внимание и да има полза за този който го чете.
Моля се Бог да отвори духовните ви очи и да си струва, за ваша полза , прочетеното тук.







Гласувай:
17



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3797771
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031