Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 23:42 - ЗА БОГОСЛУЖЕНИЕТО /част 9 / Апостолско и Евангелско четиво и ектении
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1105 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 10.02.2014 00:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

    След МАЛКИЯТ ВХОД преди "СВЯТИЙ БОЖЕ" се пеят, предвидените за деня, тропари /кратки песнопения, посветени на събитието или светеца, които се честват при съответното богослужение/
  След "СВЯТИЙ БОЖЕ  /ЕЛИЦИ...... КРЕСТУ  ТВОЕМУ...../ следва четенето на
Апостол и Евангелие

Чете се определен откъс от посланията на св. апостоли. След него се пее "Алилуия" и следва евангелско четиво. В древната Църква след апостолското и евангелското четиво предстоятелят е казвал и слово върху прочетеното. Четенията и проповедта съставят най-важната част от литургията на оглашените. В евангелския разказ ние слушаме думите на Самия Христа. Затова и дяконът (или свещеникът) ни подканя да ги слушаме с особено внимание. Проповедта разкрива смисъла на прочетения свещен текст и наставя вярващите в добродетелния живот.
    Сега в България е възприето проповедта да се прави в края на Литургийното богуслужение. В Гърция все още  е запазен старият модел.
Следват:
Сугуба ектения

Сегуба ектения, през време на което се поменават имената на живи за здраве, спасение и благопреуспяване. Свещеникът се моли тихо Господу да приеме усърдната молитва на Своите раби.

Заупокойна ектения

Ако литургията е заупокойна, след сугубата ектения се произнасят особени заупокойни моления, с които се изпросва от Господа прошение на греховете и блажен покой за починалия

Ектения за оглашените

В тази ектения свещенослужителят се моли за оглашените - да ги помилва Господ, да ги огласи със словото на Истината, да им открие евангелието на Правдата, да ги съедини със светата Си Църква. А оглашени и днес може да има по лицето на земята, които се нуждаят от нашата представителна пред Бога за тях молитва.

     Оглашени са тези хора, които знаят за Православието и се интересуват да научат повече , но не са православно кръстени.

     С това завършва втората част на Светата Литургия , наречена ЛИТУРГИЯ НА ОГЛАШЕНИТЕ.
    Припомням , че първата част беше ПРОСКОМИДИЯ.

    След тази част, тези, които не са кръстени следва да напуснат храма при възгласа на  свещеника "ДВЕРИ, ДВЕРИ" . В минали времена с това са подканяли вратарите да затворят вратите на храма след излизането на некръстените.

                                              следва ЛИТУРГИЯ НА ВЕРНИТЕ

 






Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802666
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031