Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2014 20:12 - СВЕТЛИ ВТОРНИК в СВЕТЛАТА СЕДМИЦА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1069 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Третият ден на Възкресение Христово се нарича

Светли вторник

След Великден  започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкресението на Христос донася просветление за всички. Съгласно поверието на Светли вторник се отдава почит на света Богородица.

 

Похвална песен в чест на св. Богородица

Богородице Дево, радвай се! Благодатна Марийо, Господ е с тебе! Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба, защото роди Спасителя на нашите души.

В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. Традиция е в събота след Великден да се червят отново яйца, да се приготви козунак, но този път се носи на гробищата и се раздава за памет на починалите близки.

По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.

През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светъл петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Неделя се нарича Томина – чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: “Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали“.

Християните се поздравяват с “Христос воскресе” до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.

image

Св. Богородица Оранта, мозайка от византийски майстор в Софийский собор в Киев. Източник pravoslavieto.com

  Молитва Към Пресвета Богородица

Пресвета Владичице моя Богородице, с твоите свети и всесилни молби изгони от мене, твоя смирен и окаян раб, унинието, забравата, неразумието, нехайството и всички нечисти, лукави и хулни помисли от окаяното ми сърце и от помрачения ми ум. Угаси пламъка на страстите ми, понеже съм беден и окаян. И ме избави от многото лоши спомени и предприятия и ме освободи от всички гибелни действия. Защото си благословена от всички родове и твоето пречестно име се слави во веки веков! Амин!

Икона на Богородица, източник – http://klisurskimanastir.com/ - Сестринството на Клисурския манастир изработва икони според традиционната иконография и средновековната иконописна техника с яйчена темпера върху дъски от масивна дървесина и следва литургичния процес на рисуване на икони, описан в преданието на Православната Църква.

                                                                            прочетено в нета






Гласувай:
10



1. metlichina - нека е светло...
24.04.2014 16:09
в душите на всички...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3823331
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930