Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2014 22:17 - ПРЕДИ СЪН ДА БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОДА !!!
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1114 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 06.05.2014 22:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Днешният ден отминава. Мракът отдавна се е спуснал над земята.
Навън природата е утихнала . Етера се е смирил от страсти, амбиции, злоба завист....... дори и трафика е оредял . Примигват и угасват светлините на града. Доверчиво пристъпваме към леглото...
Нека да прочетем нещо написано от един мъдър духовник


image
    Пристъпваме към нощта, която на мнозина от нас ще донесе покой, ще отложим тежестите на деня, умората, тревогата, напрежението, угрижеността. Ще оставим всичко това на прага на нощта и ще влезем в забравата. Ние сме беззащитни в тази забрава; в нощните часове единствено Господ може да ни запази, да ни скрие под крилото Си. Той е силен да огради сърцата ни срещу всичко, което може да се надигне от още неочистените ни, непросветени, неосветени дълбини.
Той е силен да огради мислите ни, съновиденията ни, да спаси телата ни.
Да влезем в нощния покой, но нека преди това си спомним за тези, които ще влязат в една нощ, изпълнена с тревога. В болницата или в стаята на болния има хора, които няма да заспят, защото ги боли, защото се страхуват, защото се тревожат за любимите си хора; едни ще носят заедно с тях тежестта на болестта им, а други ще осиротеят с тяхната смърт.
Има хора, които са в самотата на затвора; някои от тях са млади и някъде отвъд стените е момичето, което обичат, там са децата им, приятелите им, там е свободата; там е била и надеждата, а сега не им е останало нищо. Има затвори, в които нощите са ужасни. Там сега започват разпити, които се влачат дълги часове в сърцевината на нощта. Някого ще бият, друг ще бъде подложен на изтезания. Тези хора ще се върнат в своите килии безсилни и ще встъпят в деня, в който не ги очаква никаква радост, само страхът пред идващата нощ. Сега над тях се сключва нощта и страхът обгръща телата и душите им.
Във всички градове нощта може да бъде шумна, да бъде нощ на кръчмите, на хазартните игри, нощ на пияници, нощ, в която младежи и девойки ще загубят чистотата си; когато съпрузи, забравили любовта, обхванати само от желание, ще бъдат груби един с друг.
Има хора, които ще загубят честта си и които ще се срамуват да се събудят на сутринта. Има и такива, които се възползват от всичко това; те съблазняват, те тровят с наркотици, те се смеят с демонски смях, без да разбират, че се решава вечната им участ. Първите да пази Господ, а тези да помилва!
В тази нощ има и такива, които ще стоят пред Бога: майката до възглавницата на детето си;
жената или мъжът край умиращата си половинка, всички, които ще посветят нощта на молитва. Има в тази нощ едно момче, което на единайсет години напусна Москва, като каза на майка си: “Бог ме зове да се моля в гората”. Минаха пет години и той е сам в горските дебри, сред снеговете на лютата руска зима.
И още много, много други! В тази нощ лекарят няма да заспи, болногледачката ще се бори със съня. Съществува цял един свят на живот и страдания, на надежда, смърт…и радост, и Божествено присъствие.
И всичко е в тази нощ. Преди да се отдадем на почивка, да благодарим на Бога за всичко, което ще ни изпрати, и да помолим, докато ние спим, забравили всичко, Той да помни страдащите тела – както на болния, така и на проститутката; да помни детето и стареца; затворника, когото разпитват, и онзи, който го разпитва; възползвалият се от чуждата слабост и сломеният от своята собствена; застаналият пред Бога в пламенната си борба между живота и смъртта на света. Нека Tой спомене всички в Своето Царство и нека изпрати мир, прошка и милост. Нека самият ужас да бъде не край, а ново начало. Нека Този, Който пред лицето на предателството позна пределния ужас в Гетсиманската нощ, да си спомни за всички, на които тази нощ няма да донесе покой и отдих. Нека Той да спомене и нас, ранимите и беззащитните: предаваме се в Неговата ръка с вяра, с надежда и радост за това, че в мярата на силите си ние Го обичаме и че сме обичани от Него чак до Кръста и до Възкресението. Амин.
    
                                                                                   
                                                          
/Автор:  Митрополит Антоний Сурожки,
                                                                               из книгата „Молитвата и животът“ /






Гласувай:
10



1. distrelets - :-( Ще благодаря....
06.05.2014 23:32
....и ще се помоля за всички! Спокойна нощ, Иво!
цитирай
2. stela50 - Благодаря, Господи... за всичко...
07.05.2014 00:25
от сърце... с мисъл за всички с обич и добро.
Лека да е нощта, Ивоки !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3815527
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930