Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2014 12:18 - ЗАКОН ЗА ДАВАНЕТО И ПОЛУЧАВАНЕТО /споделено/
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4568 Коментари: 3 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

 Дийпак Чопра - Седемте духовни закона на успеха
Увлечени от ежедневния ритъм и борба за приходи,
може би често забравяме да даваме.
А това е един от важните закони на богатството и изобилието –
“давайте и ще ви са даде.”


image

Може би този откъс от Дийпак Чопра ще ни напомни, че истински богатите не са алчни:

Вторият духовен закон на успеха е законът за даването. Той би могъл да бъде наречен и закон за даването и получаването, защото Вселената функционира посредством динамичен взаимообмен. Нищо не е статично. Вашето тяло е в динамичен и постоянен взаимообмен с тялото на Вселената; вашият дух взаимодейства динамично с духа на Космоса; вашата енергия е израз на космическата енергия.
Потокът на живота не е нищо друго освен хармонично взаимодействие на всички елементи и сили, изграждащи полето на битието. Това хармонично взаимодействие на елементи и сили във вашия живот се изразява чрез закона за даването, защото вашето тяло, вашият дух и Вселената са в постоянен и динамичен взаимообмен; спирането на енергийната циркулация е като спиране на кръвообращението. Когато кръвта спре да тече, тя започва да се съсирва, да коагулира, да се разлага. Ето защо трябва да давате и получавате, за да поддържате в живота си циркулацията на богатството, изобилието и всичко, което желаете.


image

Английската дума за изобилие „affluence” идва от френското „affluere”, което значи „тече към”. Думата „affluence” означава „тече в големи количества”. Парите действително са символ на жизнената енергия, която обменяме, и жизнената енергия, която потребяваме в резултат на услугата, която правим на Вселената. Друга дума за парите е валута, на английски тя е „currency” и също отразява флуидното естество на енергията. Думата „сиггепсу” идва от латинското „currere”, което означава „тича” или „тече”.

Ето защо, ако спрем циркулацията на парите, ако единственото ни намерение е да се вкопчим в тях и да ги кътаме, ще спрем и обратната циркулация към своя живот, тъй като те са жизнена енергия. За да запазим притока на тази енергия към себе си, трябва да поддържаме нейната циркулация. Също както реката и парите трябва непрекъснато да текат, в противен случай започват да застояват, да се спарват, да задушават присъщата си жизнена сила. Циркулацията ги държи живи и действени.

Всички взаимоотношения се изграждат от даване и получаване. Даването поражда получаване, а получаването поражда даване. Онова, което се издига, задължително пада; онова, което излиза, задължително се връща. Всъщност получаването и даването са едно и също нещо, защото и получаването, и даването са различни аспекти на енергийния поток във Вселената. И ако прекъснем потока на което и да било от двете, влизаме в противоречие с разума на природата.

Във всяко семенце е скрито обещание за хиляди гори. Но то не бива да бъде скътвано; то трябва да предаде своята информация на плодородната почва. Чрез даването неговата невидима енергия се излива в материално проявление.

Колкото повече даваш, толкова повече ще получиш, защото по този начин позволяващ изобилието на Вселената да циркулира в живота ти. Всъщност, когато се дава, всяко нещо, което има някаква стойност в живота, само се мултиплицира. Онова, което не се мултиплицира чрез даване, не заслужава да бъде давано нито получавано. Ако чувствате, че чрез акта на даване сте загубили нещо, то това не е истински дар и няма да предизвика мултипликация. Ако давате с неохота, това даване не е подплатено с енергия.

Най-важно е намерението, с което е подплатено даването или получаването. Намерението винаги трябва да е създаване на щастие за даващия и получаващия, защото щастието стимулира и поддържа живота и следователно генерира мултипликация. Когато даването е безусловно и от сърце, връщането е пряко пропорционално на даването. Ето защо актът на даване трябва да носи радост – разположението на духа трябва да е такова, че да изпитвате радост от самия акт на даване. Тогава енергията, с която е подплатено даването, се увеличава многократно.

Да се прилага законът за даването, всъщност е много просто: ако искаш радост, дай радост на другите; ако искаш любов, научи се да даваш любов; ако искаш внимание и признателност, научи се да даваш внимание и признателност; ако искаш материално благополучие, помагай на другите да забогатяват. Всъщност най-лесният начин да получиш онова, което искаш, е да помагаш на другите да получават онова, което искат. Този принцип действа еднакво добре при индивиди, корпорации, общества и народи. Ако желаете да се радвате на всички добри неща в живота, научете се мълчаливо да дарявате всички с добрите неща в живота.

Дори мисълта за даването, мисълта за благополучието на другите или простата молитва имат силата да въздействат. Така е, защото нашето тяло, сведено до своето основно състояние, е локализирано натрупване от енергия и информация в един свят на енергия и информация. Ние сме локализирани натрупвания от съзнание в един съзнателен свят. Думата „съзнание” означава нещо повече от енергия и информация, тя означава енергия и информация, които живеят като мисъл. Ето защо ние сме натрупвания от мисъл в един мислещ свят. А мисълта има силата да преобразява.
Животът е вечен танц на съзнанието, изразяващ се в динамичен обмен на информационни импулси между микро- и макрокосмоса, между човешкото тяло и Вселенското тяло, между човешкия разум и Космическия разум.

Когато се научите да давате онова, към което се стремите, вие задействате и хореографирате танца в съзвучие с прекрасното, мощно и жизнено движение, представляващо вечния пулс на живота.

* * *

Най-добрият начин да пуснете в действие закона за даването (да стартирате целия процес на циркулация) е, като вземете решение всеки път, когато влезете в контакт с някого, да му давате нещо. Не е необходимо да е във формата на материални неща; може да бъде цвете, комплимент или молитва. Всъщност най-мощните форми на даване са нематериални. Дарове като загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов са между най-ценните, които можете да предложите, а няма да ви струват нищо. Когато срещнете някого, бихте могли безмълвно да го благословите, като му пожелаете щастие, радост и веселие. Този вид мълчаливо даване крие голяма сила.

Едно от нещата, на които са ме учили като малък и на което аз също съм учил своите деца, е, че никога не се отива в нечий дом, без да се занесе нещо – никога не отивайте на гости без подарък. Вероятно ще кажете: „Как да давам на другите, когато в момента и аз самият нямам достатъчно?” Можете да занесете цвете. Едно цвете. Можете да занесете бележка или картичка, на която е написано нещо за вашите чувства към човека, когото посещавате. Можете да занесете комплимент. Можете да занесете молитва.

Вземете решение да давате, където и да отидете, когото и да видите. Докато давате, ще получавате. Колкото повече давате, толкова по-голямо ще става доверието ви в чудодейното действие на този закон. И тъй като ще получавате повече, възможностите ви да давате също ще се увеличат.

Истинската ни природа се отличава с богатство и изобилие; ние сме богати по природа, защото природата подкрепя всяка необходимост и всяко желание. Нищо не ни липсва, защото нашата природа в основата си е природа на чистата потенциалност и безкрайните възможности. Ето защо трябва да знаете, че богатството ви е присъщо, без значение дали имате много или малко пари, защото източник на всяко благосъстояние е полето на чистата потенциалност, то е съзнанието, което знае как да осъществи всяка потребност, включително и потребността ви от радост, любов, веселие, мир, хармония и знание. Ако се стремите преди всичко към тези неща, не само за себе си, но и за другите, всичко останало ще дойде спонтанно при вас.

Дийпак Чопра.

~~~~~~~~~~~~

Вселената работи чрез динамична обмяна... даването и получаването са различни аспекти на потока от енергия във вселената. И в нашето желание да дадем това, което търсим, ние поддържаме циркулирането на изобилието на вселената в нашия живот.
 
Ще поставя в действие Законът за даването и получаването, като обещая да изпълнявам следните стъпки:


image

1. Където и да отида и с когото и да се срещам, ще им нося подарък. Подаръкът може да бъде комплимент, цвете или молитва. Днес, ще дам нещо на всеки, с когото вляза в контакт и така ще започна процеса на циркулация на радост, богатство и благоденствие в живота ми и в живота на другите.  

2. Днес ще приемам с благодарност всички дарове, които животът има да ми предложи. Ще приемам даровете на природата: слънчевата светлина и песента на птиците, или пролетните цветя или първия сняг през зимата. Ще бъда отворен за приемане от другите, независимо дали ще бъде под формата на материален подарък, пари, комплимент или молитва.

3. Ще обещая да продължавам богатството да циркулира в живота ми чрез даване и получаване на най-ценните дарове на живота: дарът на загрижеността, привързаността, признателността и любовта. Всеки път, когато се срещна с някого, мълчаливо ще им пожелая щастие, радост и смях.


http://www.chopra.com/laws/giving






Гласувай:
23



1. emi1ts - Благодаря ти ivoki!
25.06.2014 15:25
Дийпак Чопра е един от моите любими автори от който съм научила много!
Много интересно и поучително за мен беше да прочета избраното от теб и
добавеното!Моят стремеж е също в най-голяма степен да спазвам тези мъдри
и действащи закони според мен!
Поздрави!Лек и успешен ден!
цитирай
2. ivoki - normanormalna ,
26.06.2014 11:33
Многото ти профили няма да те направят по умна или по търпима.
Не случайно получаваш банове.
Няма да ме вкараш в безсмислените си , злобни "войни".
Приключих с теб !
цитирай
3. ivoki - normanormalna = на анонимен = на ...
27.06.2014 00:39
normanormalna = на анонимен = на miledy = .................. = ....................... =.................

На кого е потребно всичко това ? Жалко, недостойно, комплексарско с толкова злоба ...
Съжалявам те. Как ли се живее с този ад в душата? Голямо нещастие те е споходило....
МНОГО ТЪЖНО ! Бог да ти е на помощ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802559
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031