Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2014 15:07 - СЪВРЕМЕННИТЕ МЪДРИ СВЕТЦИ !!!
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10226 Коментари: 3 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     На днешният ден се навършват 20 години от кончината на дядо Паисий - един съвременен светец, чудотворец и молещ се за мира в света и в хората!
                    ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ  !


image

image


Старецът Паисий

image

Често пъти изпитанията, които ни постигат са антибиотик, даван от Бога за болестите на душите ни, и те много ни помагат в духовно отношение. Човек понася една мека плесница и с това се размеква и сърцето му. Бог естествено знае в какво състояние се намира всеки от нас, но понеже ние не знаем, допуска да бъдем изпитани, за да познаем себе си, да открием скритите в нас страсти и да нямаме неразумни претенции в деня на Страшния Съд. Защото, дори и да пренебрегнеше страстите ни и да ни вземеше така, както сме си, в Рая, и там пак бихме създавали трудности. Затова Бог позволява на дявола да причинява тук изкушения, които да отърсят от нас мръсотията, така че душата ни да се смири и очисти чрез скърбите, след което Той ни дава благодатта Си.

Истинската радост се ражда от горчивината, която човек понася с радост за Христа, Който понесъл горчивини, за да ни спаси. Християнинът трябва особено да се радва, когато го постигне някое изпитание, без сам той да е дал повод за това.

Понякога казваме на Бога: “Боже мой, не зная какво ще сториш, изцяло Ти предавам себе си, за да ме направиш човек”. При което Бог се захваща да ме направи не само човек, но и свръхчовек, затова и оставя дяволът да дойде да ме изкушава и мъчи. Сега гледам как действа чрез раковите болести и се смея. Бре тоя дявол! Знаете ли вие с какъв сапун дяволът умива човека, когато Бог му позволи да го изкушава, за да бъде изпитан? С пяната на злобата му. Хубав сапун… има!

Бог гледа отблизо страданията на децата Си и като добър Баща ги утешава. Защото, как мислиш, нима иска да гледа детето Му как се мъчи? Взема предвид всички негови мъки и сълзите и след това му заплаща за тях. Единствено Бог дава истинска утеха в скърбите. Затова човек, който не вярва в истинския живот, който не вярва в Бога, за да потърси милостта Му в изпитанията, които претърпява, тъне в отчаяние и животът му няма смисъл. Винаги остава безпомощен, безутешен и измъчен в този живот, но и осъжда душата си за вечността.
Духовните хора обаче, понеже посрещат всички изпитания в близост до Христа, нямат собствени скърби.

Източник: “За семейния живот” Славянобългарски манастир
”Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон

-----------------------------

Докото не претърпим много сърдечна болка, няма да се научим на смирение 
                                                                            от старецът Тадей Витовнишки

Докато не се научим да бъдем смирени, има да изтърпим още много сърдечна болка. Господ стои до нас, допускайки да приемем болка под лявото ребро, за да се види каква смрад има там. А ние казваме: „Ох, как ме уязви в сърцето, не мога да му простя!” Как да не можеш да му простиш, като и ти си същият, мнозина си прогневил? Е, научи се да бъдеш мирен. Докато не претърпим много сърдечна болка, няма да се научим на смирение. Някой ще ни дразни, ще ни доведе до състояние на гняв, докато не се научим да оставаме спокойни, докато не усвоим този урок. Ето, врагът ни напада от всички страни, а ние го гледаме кротко, пазим своя вътрешен мир и не сме готови да го продадем толкова евтино. Тогава душата става кротка и смирена и с дълбоко разбиране на живота преминава през този свят. А хората ни гледат и казват: „Знам, човече, какъв беше пъргав, а сега си такава флегма, всичко ти е безразлично.” Не, това не е равнодушие, а е победа над злото.
Каквото е нашето отношение спрямо ближните, такова е и спрямо Бога
Нашите планове и интереси много объркват живота ни. Те биват едни, после стават други, трети, четвърти… И си мислим, че нищо няма да постигнем, ако не планираме, ако предварително не обмисляме. Разбира се, трябва да работим и се трудим съвестно, но не и прибързано, защото тогава ни хваща неприятелят. В бързината не обръщаме внимание дали обиждаме някого или засягаме нечии интереси, или пречим с нещо, нямаме време за това, защото сме погълнати от своите планове… И така цял живот съгрешаваме пред ближните. А когато грешим пред тях, грешим и пред Бога, защото Той почива тайнствено във всяка човешка душа. Каквото е отношението ни спрямо ближните, такова е и спрямо Бога.
Не разбираме, че сме се отклонили от добрия път, ако отвръщаме с любов само на тези, които ни обичат; а към онези, които ни мразят се отнасяме със същата мяра.

     НА ГОСПОДА ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА ТЕЗИ, КОИТО НИ МРАЗЯТ
                                 И НИ ПРИЧИНЯВАТ БОЛКА !

 







Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pravoslavie - Благодаря и за словата и за музиката.
13.07.2014 00:21
Този постинг е мехлем за душата.
цитирай
2. ivoki - ДОБРЕ Е, ЧЕ..
14.07.2014 14:06
pravoslavie написа:
Този постинг е мехлем за душата.

цитирай
3. ivoki - ТРЯБВА.....
14.07.2014 14:41
.....ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ, ЧЕ МОЖЕМ ДА СЕ ДОКОСНЕМ , ДО МИСЛИТЕ НА ТЕЗИ СВЕТИ ХОРА !
БЕЗ ТЯХ ОТДАВНА ЩЯХ ДА СЪМ В ГЕЕНАТА НА ОТВЪДНОТО....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3793069
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031