Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2014 17:31 - ЗА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА.
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2881 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 27.07.2014 17:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

image

 

От много време , особено по време преди пост, се ровя в неща, които съм преживял, но не за да мултиплицирам болка която съм надживял, а за да направя своите изводи от минали неща. От години чета много всеки ден, дори бях направил сметка за броя на прочетените от мен книги, но това е друга тема. Важното е, за мен, че от дългият житейски опит , който имам, преживените, не малко , добри и лоши неща съм намерил равновесието в себе си в един много размирен свят. Тук, в блога, чета какви ли не глупости, разни безсмислени войни, кой е по, по, най и колко е ”велик“. Графоманията и словоблудството , неграмотността, агресията са преобладаващи. Поведението на модераторите , абсурда на статистиките , очевидната невъзможност да се случват разни неща /примерно -новорегистриран потребител, на първият си постинг за 1 час получава над 3000 харесвания за текст без никаква стойност. Или както е редовно при мен – четат ме всеки ден 300-1500 души отразено в ”прочетен за деня“, но се отразява , че са прочели постингите ми 20-30 души/ Преди това ме дразнеше, но си дадох сметка , че това е част не само от виртуалния , но и от реалният живот и го приех като неизбежно . Явно и тук , както в реалния живот има всякакви неща, доста от тях , абсурдни. И за всичко това си има определена публика . Това не ме очудва и изненадва. Друго не разбирам. От къде се взе толкова много негативност, злоба, ненавист, алчност, безсмислена амбициозност, водеща до злостни нападки, ярост стигаща до нецензурни епитети. И то защо ? Заради изказано мнение, различно от нечие друго мнение. Неумението да водим диалози в един форум, като blog.bg , превръща комуникацията във ”войни“ , от които няма победител , а остава натрупано отрицателно усещане за нещо нечистоплътно и болезнено. На кого е потребно това? На кого му е необходима злобата , жлъчните нападки, огорченията, нанесените обиди ??? Защо не можем като нормални, цивилизовани хора да разговаряме и обменяме мисли , които да ни обогатяват със споделено познание ? Защо трябва да се правят много профили, през които да харесваме сами себе си или да се нападат нарочени ”опоненти“ ? С това не лъжем ли сами себе си? Защо с такова поведение превръщаме една добра идея за форум за споделяне, в помийна яма за избиване на комплекси от всякакъв вид и очерняне на достойни хора ?
Моите спомени от детството и младежките ми години са за един по добър и по чист свят , с много повече търпимост, благородство, честност, съпричастност и доброта.

КАКВО СЕ ПРОМЕНИ !!!!

Днес в храма проповедта на отеца ме наведе на много мисли. Няма да преразказвам, но в основата беше за завистта, която е това, което предизвиква всички негативи в нашето поведение. И това е започнало още от времето, когато Каин е убил Авел от завист. И това е било и от както свят светува. Иисус беше разпнат, от завист, защото целият Му земен път е образец на благородство, което по човешки не го можем. Стара мъдрост е ,че ако не можем да бъдем като някого, ние или го убиваме или го принизяваме на нашето ниво. Завистта е нашият най голям враг, първо за нас самите, после за околните. Защото, колкото по благородни сме към завистливеца толкова повече той става по зъл , което убива първо него.
Нека Бог да се смили над завистливците !
Нека в предстоящият Богородичен пост се смирим и намерим мир в себе си.
Нека в днешният ден почетем св. Пантелиймон и Светите Седмочисленици Кирил, Методи, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий !!!







Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Да почетем св. Пантелиймон и Светите Седмочисленици Кирил, Методи,
27.07.2014 18:40
Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий !
Да помълчим и помислим...
Споделям размислите ти, Ивоки... промениха се много неща,
за съжаление не към добро... и в блога - също... задавам си
често същите въпроси: Защо? От къде е тази завист и злоба...
Преди повече от четири години, когато се регистрирах тук,
почти нямаше блог с модерация, липсваха обиди и груби
коментари... случващото се в реала се отразява неминуемо
и във виртуалното пространство. А колко малко е нужно
да бъдем добри, уважителни, толерантни... човечни...
Хубаво е този постинг да бъде прочетен от повече хора...
Лека вечер !
цитирай
2. ivoki - stela50
27.07.2014 19:20
За съжаление, навред, шества чалга културата, хората не четат вече книги, няма уважение към християнските ценности, малограмотност или пълна неграмотност залива реалното и виртуалното пространство, графомания и словоблудство........ ТЪЖНО , МНОГО ТЪЖНО.
Няма просветители, няма седмочисленици, има само политическа гмеж, няма държавници. Много болезнено.....
цитирай
3. distrelets - Много хубав текст!
27.07.2014 21:27
Тъжни, но верни размисли! Даже е плашещо това хвърляне на думи, зли, подигравателни, целящи да унизят и да се покаже някакво фалшиво превъзходство. Лично аз избягвам такива текстове, но понякога в желанието си да разбера какво ги предизвиква, се заравям в тях и не успявам да разбера причината. Може би е в самите хора, в начана им на живот, във възпитанието, не зная... Искрено се надявам тази лудост да стихне, а не да има възходящо продължение. Желая ти хубава вечер и повече положителни мисли !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802437
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031