Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2014 16:05 - МОЯ ПАТРОНЕН СВЕТЕЦ св. Иван Рилски Чудотворец. ПОКЛОН !!!
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1768 Коментари: 6 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


О, велики угодниче Божий, пресвети и богоблажени отче наш Иване, земен ангел и небесен човек, добър пазител и закрилник на нашия народ, и благонадежден пред Господа Бога застъпник за всички,
които в нужда с вяра притичат към тебе и с гореща молитва те призовават.
Ти, който остави световните връзки и преходното богатство, прибягна към Христа, избра безшумния живот и сега, справедливо увенчан с нетленния венец на славата, предстоиш пред Бога на небето, откъдето не преставаш да помагаш благодатно на своите люде.

 

    Ти си изряден наш водител към Началника и извършителя на вечното спасение.
    Ти си горещ молител и ходатай за българската държава,
за народоуправителите, за войнството и за всички твои люде.

       И така, преподобни отче, като чеда към баща си,
като към бърз помощник и молител за нашите души,
ние, грешните и недостойните, сега усърдно прибягваме при тебе и с дълбоко смирение умилено те молим.

Погледни, преподобни отче наш, от небесните жилища милостиво на нас и обърни внимание на нашата молба.

Постарай се в молитвата към Господа милостиво да пази под закрилата на Своята благост и от всяко зло обстоятелство нашия народ, да избавя твоето земно отечество -българската държава и целия наш народ от смутове, раздори и безредие,
от земетръс, от нахлуване на другородци и междуособни борби, от глад, мор и смъртоносни болести, от наводнение, огън и меч, от внезапна смърт и всяко зло; да ни дарува ревност за Православието; да даде на църковните пастири усърдие за душеспасението на пасомите; на
народоуправителите, началниците и съдиите - страх Божий, правота и безкористие; на войниците - търпеливост, мъжество и победа над враговете; на съпрузите - взаимна любов, вярност и домоуредба; на земеделците - трудолюбие;на болните - изцерение; на обидените - защита;
на оклеветените - оправдание; а на всички твои люде - помощ да изпълнят службата и призванието си,
и да имат помежду си взаимна любов и единомислие.
Изпроси за всички нас, пресвети отче, от Господа и Бога нашего Иисуса Христа
   Неговата всесилна благодат, нужна ни за победа над нашите изпитания и за нашия възход към богоугоден и праведен живот.
Бъди за наранените ни души спасителен лекар и ни утешавай в нашите скърби.
Подигни нас, падналите.
Помогни на нас, загиващите.
Съедини нас, разделените с Бога.

Изпроси ни пред Божия престол твърдост във вярата,
подкрепа на надеждата и умножаване на любовта.
Дай ни помощ да поживеем добре и да славим Бога.

Чуй молбата ни, всеблаги наш отче, и се смили над нас, които по ум, думи и дела сме в греховен мрак, и ни избави от Божия гняв, та да се удостоим с райските блага на небесното
царство,  където винаги да славим Господа Бога - Отец, Син и Свети Дух, и твоето милостиво застъпничество во веки-веков.

 

Амин!







Гласувай:
13



1. stela50 - ПОКЛОН !
18.08.2014 17:37
".... От цялата българска слава, когато толкова големи манастири и черкви имало по-рано в България, в наше време Бог оставил единствено Рилския манастир цял да съществува чрез молитвите на светия отец Йоан. Той е от голяма полза за всички българи, затова всички българи са длъжни да го пазят и дават милостиня на светия Рилски манастир, за да не угасне голямата българска полза и похвала, която получават от Рилския манастир чрез молитвите на светия наш отец Йоан, славният български светец... "
Преподобни Паисий Хилендарски, "История славянобългарска" (1762 г.)
цитирай
2. distrelets - Изпроси ни пред Божия престол твърдост във вярата, подкрепа на надеждата и умножаване на любовта.
18.08.2014 20:27
Изпроси ни пред Божия престол твърдост във вярата,
подкрепа на надеждата и умножаване на любовта.

Амин
цитирай
3. ivoki - Успение на преподобни Иван Рилс...
18.08.2014 20:52
Успение на преподобни Иван Рилски

Най-великият светец на българска земя, преподобни Иван Рилски се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край река Струма. Бил съвременник на княз Борис, на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От крехка детска въраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. Благодатната светлина на християнството се разливала навред по родната земя. Започнали да строят църкви и манастири из цяла България. След въвеждането на славянската писменост в българските земи новооснованите обители станали не само огнища на религиозен живот, но книжовни и просветни средища. Чистият юноша Иван закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да изпълни съкровеното си желание – в някоя светла обител да се отдаде на монашески живот – на молитва и труд. След като напуснал своето родно село, Иван постъпил вероятно в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той не само засилил своите заложби към духовно съзерцателен живот, но имал възможност да получи образование – да научи четмо и писмо и да придобие знания от свещените, богослужебните и другите религиозни книги. Св. Иван приел монашество, но не останал за дълго в манастира. Той имал влечение към уединен живот.

Рилският манастирПреподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, гдето завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: чудесно нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Посетил го благословеният цар Петър Български, макар и да не могъл да стигне до неговото местожителство поради планинските стръмнини и урви. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение в "горната постница", гдето съставил своето "завещание". Там и починал самичък на 18 август 946 година и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София). Това събитие изглежда съвпада с неговата канонизация. В 1183 г. унгарският крал Бела ІІІ завоювал от византийците Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом), отдето бил принуден да ги върне обратно подир четири години. От София – подир повече от 200-годишно пребиваване тук – българският цар Асен, след като освободил България от византийско робство, пренесъл мощите на св. Иван Рилски в своята столица Търново в 1195 г. А след като България била завоювана от турците, подир други 274 години пребиваване в Търново, монасите от обновения Рилски манастир пренесли св. мощи в своята обител в 1469 г., гдето те почиват и досега.

Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благовейна почит в България.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).
цитирай
4. flymore - Поклон!
18.08.2014 21:42
Благодаря, за споделеното, Иво!
цитирай
5. distrelets - Поклон!
19.08.2014 00:34
Да замълчим! Благодаря ти!
цитирай
6. metlichina - Поклон...
22.08.2014 23:39
пред светостта и Божието покровителство...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801994
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031