Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2014 19:21 - „Господи, спаси ни от благочестивите!“ част първа
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 862 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

         В ежедневното си четене попаднах на един прекрасен текст на Лимасолския митрополит Атанасий (Николау), който много ме впечетли и реших да го споделя с вас.
          Текстът е дълъг и за да не ви отегчавам и да има смисъл от публикацията ми ще публикувам на части.
           Дано ви полезно . Приятно четене.
  

imageЧовек се пита: всичко, което прави – поклоненията, свещите, бденията, молитвите, постите, милостинята – всичко, което правим в нашия живот, каква цел има и защо го правим? Отговорът на този въпрос е много важен, защото от него зависи нашият правилен или неправилен духовен живот.Да ви дам един пример: Питам децата, които сега са на лагер, коя е най-голямата Божия заповед? И всички те назовават различни заповеди: да не крадеш, да не лъжеш, да не вършиш неправда спрямо другия човек, да почиташ родителите си, да обичаш ближния, но нито едно дете не се усъмни, че е възможно нито една от тези заповеди да не е първата и най-главната.

Хората мислят, че първата заповед е да обичаш ближния си. Но първата Божия заповед и единствена Божия заповед, първата и единствената – всички други са последица от тази заповед – е да възлюбиш Бога с цялото си сърце. Първата заповед, казва Христос, е «възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила» (Марк 12:30).

А втората заповед, подобна на първата и която произтича от първата, е да възлюбиш ближния си. Всички други са последици. Ако обичаш ближния си, няма да откраднеш от него, няма да го излъжеш, няма да го онеправдаваш, няма да му вземаш нещата, няма да посегнеш на жена му, няма да посегнеш на дома му, няма да го осъждаш, тоест това са последици на първата заповед. Да възлюбиш ближния си също е последица на първата заповед. Ако обичаш Бога, не е възможно да не обичаш ближния си. Човек, който обича Бога, като естествена последица на любовта към Бога има любов и към брата си.Следователно първата и единствена Божия заповед е да възлюбим Бога от цялото си сърце. Така всичко, което правим в Църквата, има тази цел. Затова ходим на поклонения, затова постим, затова се молим, затова се изповядваме, затова палим свещи, затова четем житията на светците, затова правим всичко – за да обикнем Христос.

Сега, къде е грешката ?.........

                                                                                                             /следва/







Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801778
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031