Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2014 22:02 - "Господи , спаси ни от благочестивите! " част шеста
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 877 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

/продължение/

Друго важно нещо, за което искам да кажа нещо повече и понеже някои ме предизвикаха, е въпросът за времето.

Видяхте ли, че през дните, които прекарахме на кораба, нямахме външни предизвикателства. Нямахме нещо, което да привлича вниманието ни, както когато сме вкъщи, например телевизора. Видяхте ли колко време имахме? И разговаряхме помежду си. Разговаряхте вие, които сте женени, съпрузите помежду си, с деца си. Децата играеха заедно, говориха си и имахме достатъчно време на разположение и си общувахме и това беше най-важно от всичко – фактът, че можахме да общуваме. Най-трагичното е, когато вкъщи всички сядат пред телевизора и не разговарят един с други и времето минава, а хората не общуват помежду си. И най-лошото от всичко ли? Именно какво гледаме по телевизора. Тук се извършва голямата поквара на нашите деца и на нашите души. Гледах какво става тези дни, когато бяхме извън кораба.

Там имаше деца, които черпеха с нещо, сервираха, имаше и телевизор, който работеше и никой не гледаше, но беше включен. В един момент погледнах да видя какво дават и видях, не знам какъв филм беше, няма значение, нещо даваха. През цялото време едни преследваха други, тоест едно преследване, пистолети, куршуми, автомобили, взривове, хвърчаха от една къща в друга. Но всички тези неща ги виждат вашите деца, малките деца, цялото това насилие. Не говоря за другите срамни неща, които са по-лоши и да не казвам, че са покварили и възрастни. И да не ми каже някой, че не е така, защото го знам от първа ръка. Слушаме това в изповедите. Хора на възраст, сериозни хора и да се покваряват от телевизията. От цялата тази поквара, която всекидневно показват. Не говоря за другите неща. Говоря за цялото това насилие, което телевизията излъчва. След това как децата няма да свикнат с насилието и няма да са немирни, непослушни и ще правят неща, които са напълно непривични?

Знаете ли колко грозно нещо е, когато виждаш малки деца да подражават на големите и така да разрушават своето невинно излъчване. Понякога, когато ходя на разни прояви, има  деца, които танцуват. И гледаш деца-момиченца или момченца на по десет години, пълни с невинност, да правят такива движения, когато танцуват, които ги правят жени, които напълно са деградирали, виждаш и едни напълно други нрави. Виждаш как тези деца се покваряват, подражавайки на големите, които гледат по телевизията. И да вършат неща, да се забавляват с неща, които са пагубни. Затова не казвам това само от духовна гледна точка, но от всяка гледна точка – и психологическа, и социална, и семейна, и духовна – колкото можете далеч от тези неща. Помогнете на вашите деца да не зависят от телевизията, защото се изпълват с неприлични картини, и вие също. Ако не позволяваш на детето си да гледа неприлични филми, а ти самият ги гледаш, който си по-възрастен, какъв е смисълът? Или ония безумици, където пише, че е забранено за лица под 18 години, или каквото е там под 12 години. Ако станеш на 12 години, било позволено, така да се каже. И със сигурност само това нещо привлича любопитството на малките и всички гледат. За да не се позволява на деца под 12 години, означава, че има нещо, което е достойно за всяко любопитство.

Мисля, че разрухата, която настъпва в душевния свят на хората, е огромна. Защото, както казахме вчера, благочестивите образи, които човек възприема, му помагат изключително много в духовния живот. Също така важи и обратното – срамните сцени, които човек гледа, младият човек, му причиняват толкова злини в душевния му свят и го научават на толкова лоши неща, че буквално вредата е неизмерима и не знаем дали някога може да се възстанови. Но ако някой следи нещата и ги изследва, ще види, че наистина телевизията води до ужасна разруха в душата на човека и особено на младите хора. Но не само това. Виждате ли, едното зло води до друго. Това е цяла верига. Защото тя унищожава общението, унищожава времето, унищожава чистотата на душата на човека и след това той вече се чувства изморен, изтощен е, няма никакво разположение да прави каквото и да е. Защото душата му се е изпълнила от неща, които са го изморили и след това той се пита защо се изморява и не може да разбере. Опитайте се да направите експеримент да спрете или да намалите гледането на такива неща и ще видите каква отмора ще почувствате и колко време ще имате на разположение, което ще бъде много по-полезно за всичко, което правите.

                                                                                /следва/






Гласувай:
9



1. distrelets - Има много истина..
22.09.2014 23:13
и много поводи за размисъл. Хубава вечер и спокойна нощ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811484
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930