Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 19:46 - АРАХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1245 Коментари: 1 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
На 1 номври почитаме умрелите

КАК ДА СЕ ПОДГОТВИМ ЗА ЗАДУШНИЦА

Добре е предварително през седмицата да се отиде на гроба, за да се почисти.
За панихидата се приготвят варено жито, хляб и вино. Останалите храни, които се раздават като милостиня от името на покойния (покойниците) са според желанието и възможностите на всеки човек.
Най-важното, което е от особена полза за отишлите при Бога скъпи наши близки, е молитвата. Затова добре е в събота сутринта да се присъства на заупокойната св. Литургия в храма, където да се запишат имената на починалите, за да бъдат споменати за опрощаване на греховете. След св. Литургия свещеникът отслужва последованието на общата Панихида, на която отново се прочитат имената и едва тогава се отива на гроба. Приготвените храни се раздават в храма или на гроба в зависимост от местната традиция.

Ако свещеникът обслужва няколко населени места, общата Панихида може да се отслужи в петък вечер след вечернята. По тази причина е добре предварително да отидете до храма, за да попитате.

В случай, че няма заупокойна Св. Литургия, имената могат да се дадат за споменаване на неделната служба

НАЙ-ДОБРАТА ПАНИХИДА ЗА ПОЧИНАЛИТЕ
от Старецът Паисий Светогорец

Най-добрата панихида, която можем да направим за починалите, това е внимателният ни живот, борбата, която ще водим, за да преодолеем слабостите си и да очистим душата си. Защото освобождаването ни от материалните неща и от душевните страсти, освен че облекчава нас, самите, облекчава и починалите предци от целия ни род. Починалите чувстват радост, когато някой техен потомък е близо до Бога. Ако ние не сме в добро духовно състояние, тогава страдат починалите ни родители, отците, праотците от всички родове. Казват си: “Виж какъв потомък имаме!”, и им е мъчно. Ако обаче сме в добро духовно състояние, тогава се радват, защото и те са съдействали да се родим, и Бог, така да се каже, се задължава да им помогне. Тоест, това, което ще донесе радост на починалите, е да се подвизаваме да благоугодим на Бога с живота си, тъй че да ги срещнем в рая и да заживеем всички заедно във вечния живот.
Следователно заслужава си трудът да ударим по вехтия си човек, за да стане нов и вече да не вреди нито на себе си, нито на други хора, но да помага и на себе си, и на другите, било живи или починали.






Гласувай:
14



1. metlichina - .........
01.11.2014 23:00
По здрач е. Тихо е.
Много е тихо.
Само цветята остават.
Прошката е поискана,
в сълзите изплакана.
И мъртви, и живи я дават.

Там, в тишината,
свещите тихо догарят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801473
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031