Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2015 19:28 - ТРЕТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯТ ПОСТ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1548 Коментари: 2 Гласове:
4




image

ЛИТУРГИЙНО СВЕТО ЕВАНГЕЛИЕ
В ТРЕТАТА НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ
ПОСТ - КРЪСТОПОКЛОННА

„И като повика народа с учениците Си, рече им: който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва.
Защото, който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси.
Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?
Или какъв откуп ще даде човек за душата си?
Защото, който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели.
И рече им: истина ви казвам: тук стоят някои, които няма да вкусят смърт, докле не видят царството Божие, дошло в сила.”
/Евангелие от Марка 8:34-9:1/


image

ЖАДЕН ЛИ СИ, ПЪТНИЧЕ?
Жаден ли си, пътниче? Та потокът е до теб и с устни можеш да докоснеш водите му, ако желаеш обаче, защото водата, която утолява нашите земни желания е сладка за устата, но горчи, когато прониква в дълбините на сърцето.
Жаден ли си, пътниче? Ако искаш, спри за отдих и свали за малко кръста си, но от мига, в който забравиш, че си кръстоносец, ще изчезне за теб пътят, който си поел; понеже няма друг път към небето, освен голготския, по който вървя Подателят на живота Господ Иисус Христос.
Погледни земята и небето и виж, как чрез кръста съедини нашият Спасител земното с небесното и като разтвори ранените Си ръце, за да прегърне сякаш света, даде възможност на тези, които Го приеха, да станат чеда Божии.
А ти, като паднеш в тежки мигове на изпитания, не забравяй, че няма по-голям кръст от Христовия, защото Господ, бидейки невинен, понесе върху Си нашите немощи и страда за всеки един от нас, и за теб включително.
Твоят кръст, пътниче, е много по-малък и много по-лек от Христовия, въпреки че понякога изглежда непосилен за слабите ти плещи. И наистина, колко е трудно за нас, бидейки сами немощни, да понасяме чуждите слабости по заръката на св. ап. Павел: „Понасяйте един другиму теготите и така изпълнете закона Христов!” /Гал. 6:2/
По интересен начин разкрива св. Йоан Лествичник трите степени в понасяне немощите на ближния:
Вървели трима монаси и срещнали човек, който се отнесъл с изключителна неприязън към тях. Въпреки че не отговорили с агресия на агресията, всеки един от монасите реагирал по свой начин.
Първият заплакал, защото се почувствал засегнат и обиден. Вторият запазил хладнокръвие, помнейки, че нищо друго, освен нашите лични грехове, не може да унижи достойнството ни пред Бога.
Третият монах заплакал, но не за себе си, а заради състоянието, в което се намирал оскърбителят; понеже този последният не осъзнавал, че подчинил богоподобната си душа на на низки страсти и станал не раб Божи, а раб на демоните. Въздигнал монахът молитва към Бога, да помилва Господ и спаси падналия в немощ човек, като помислил: „Ето, днес е паднал моят брат, но не се знае утре дали няма да падна аз по-зле и от него.”
Така смирената любов понася чуждите немощи, защото по думите на св. ап. Павел: „Любовта не дири своето, не се сърди, зло не мисли, на неправда се не радва, а се радва на истина, всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не отпада. /Кор. 3:5,8/

                                                                       Автор Монахиня Гизи

image








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Неделя Кръстопоклонна.
20.03.2015 11:39
Много смисъл има в постинга. Много размисъл е нужен.
Вяра и отричане; нашите и чуждите немощи ...
цитирай
2. ivoki - Много смисъл има в постинга. Много ...
27.03.2015 16:15
katan написа:
Много смисъл има в постинга. Много размисъл е нужен.
Вяра и отричане; нашите и чуждите немощи ...


ВСЕКИ ЕВАНГЕЛСКИ ТЕКСТ ПРЕДИЗВИКВА РАЗМИСЛИ......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3817037
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930