Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2015 12:41 - В ТОЗИ ДЕН ЗА ПОЧИТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА "ДОСТОЙНО ЕСТЬ" ДА СЕ ЗАМИСЛИМ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1592 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 11.06.2015 12:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

О, Пресвета и Премилостива Владичице Богородице! Припадайки пред Твоята света икона, ние смирено Ти се молим: чуй гласа на нашето моление, погледни на нашите скърби и беди и, като любвеобилна Майка, побързай да ни помогнеш на нас безпомощните. Умоли Твоя Син и наш Бог да не ни погуби заради беззаконията ни, а да ни покаже човеколюбиво Своята милост. Изпроси за нас, Владичице, от Неговата благост телесно здраве и душевно спасение, мирен живот, плодородие на земята, благоразтворение на въздуха и благословение свише за всички наши добри дела и начинания...И както в древност си погледнала милостиво на смиреното славословие на Атонския послушник, който те възпяваше пред Твоята пречиста икона, и си му изпратила Ангел да го научи на небесната песен, с която Те славословят горе Ангелите и Херувимите, така и сега приеми нашето усърдно молитвословие, което Ти принасяме. О, Царице Всевъзпявана! Простри към Господа Твоите Богоносни ръце, с които си носила Богомладенеца Иисуса Христа и Го умоли да ни избави от всяко зло. Покажи, Владичице, милостта Си към нас: болните изцели, скърбящите утеши, на ония, които са в беда помогни и ни удостой да завършим благочестиво този земен живот, да получим християнска непосрамваща кончина и да наследим Небесното Царство чрез Твоето майчинско ходатайство пред Родилия се от Теб Христос Бог наш, на когото заедно с Безначалния Негов Отец и с Пресветия Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и всякога, и во веки веков. Амин.
 
                              ************************


Нека сега да се замислим как живеем , към какво се стремим и какво ще отнесем в отвъдното.

"За вечен живот сме сътворени
от нашия Създател, със Словото Божие сме призовани
и със свето Кръщение сме обновени.
И Христос, Синът Божий затова е дошъл в света, за да ни призове за вечен живот и да ни приближи към него - и само Той ни е необходим за тази цел.

Да получиш вечен живот, това трябва да бъде първата ти грижа и стремеж.
Нямаш ли него, дори и целия свят да притежаваш, нищо нямаш.
Всеки грях и пристрастие към суетата на света те отдалечава от него.

Пази се от тях, за да не се лишиш от вечен живот.
Ако полагаш усилия да пазиш временния си живот, макар че неизбежно ще го оставиш, и всичко правиш, за да не се лишиш от него - несравнено повече трябва да търсиш вечния живот и цялото си старание да влагаш, за да не се лишиш от него.
Всичко временно е нищожно в сравнение с вечното.

Търси само вечния живот като твое единствено истинско добро и избягвай с цялото си старание всичко, което затваря вратата към него. Бог е човеколюбив и иска да се спасиш. Нека това да бъде и твоето желание и така непременно ще се спасиш.

Искай и търси така, както гладният търси храна, а жадният - питие, и ще получиш това което искаш.

Не подражавай на тези християни, които в този свят искат да се обогатят, да придобият чест и да се прославят.

Те са забравили, че Синът Божий е пострадал и умрял за тях и чрез страданието и смъртта Си е отворил вратата към вечния живот и към това ги е призовал. Ясно е, че те желаят и търсят само това, което виждат, а което не виждат, към него не се стремят.

Всеки ден те подобно на Адам в рая посягат на забранения плод и предвкусват своята беда, а със сърцето си отстъпват от Бога. Приличат на израилтяните, които, излизайки от Египет, обърнали пак сърцата си към поробителите и така разгневили Бога.

По същият начин и християните, които при св. Кръщение са избавени от дяволските козни, както израилтяните от игото на фараона, и са призовани за вечни блага, често отклоняват сърцата си и се привързват към светското и видимото, оставят вечното и търсят временното. Не подражавай на такива християни, но към вечното благо с вяра и сърце се стреми. Християнското имане и наследство, чест и слава, богатство и съкровище не са от този свят, а са в бъдещия век. В небесното жилище са приготвени всички блага от Небесния Отец. Тях търси с цялото си старание, а от светските неща се ползвай с внимание и страх Божи, да не би с излишеството да разгневиш Господа Твоя Бог.

Апостолът е казал: „Понеже нищо не сме донесли на света, явно е, че не можем и нищо да изнесем. Като имаме прехрана и облекло, нека с това бъдем доволни" (1Тим. 6:7-8).

Наставления за вечен живот
Св. Тихон Задонски

image






Гласувай:
8



1. shtaparov - Думите на молитвата...
11.06.2015 19:02
Думите на молитвата са така хубаво подбрани и съчетани,че макар очевидно да се водят съвременни,на моменти зазвучват като старо-Български и сякаш ни пренасят във вековете на древното Българско християнство!... Богородице мила,чуй молитвите ни!...
цитирай
2. stela50 - Амин !
12.06.2015 10:42
...Нека сега да се замислим как живеем ,
към какво се стремим и какво ще отнесем в отвъдното...
... „Понеже нищо не сме донесли на света,
явно е, че не можем и нищо да изнесем...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3802101
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031