Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2016 12:44 - РАЗМИСЛИ ПО ВРЕМЕ НА ПОСТ.
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 672 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 27.06.2016 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

НЯМА ПО-НЕСЪСТОЯТЕЛНО ТВЪРДЕНИЕ
ОТ ТОВА ДА ВЯРВАШ "ПО СВОЕМУ"
Щом вярваш в Бога,
как можеш да вярваш по своему ?
-------------------------------
Щом вярваш в Бога, как можеш да вярваш по своему ?
Или вярваш, че съществува Бог и тогава приемаш Божественото откровение като истина,
защото то единствено ни дава правилно познание
за Бога, и защото Сам Бог в него ни говори за Себе Си ; или, ако не приемаш Божественото откровение,ти не вярваш и в Бога,а в своята измислица за Бога.
Туй вярване по своему е създало толкова кощунствени учения за Бога. Това свободно от църковния догматизъм вярване е произвело толкова разногласия между хората и е причинило толкова кървави стълкновения и непримирими вражди!
Това вярване, несъгласно с Църквата, която е „стълп и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15), е народило толкова много секти и ереси, всяка една от които си има свои догми, само че неправилни!
Който вярва в Бога, трябва да вярва и в Божественото откровение, трябва цялостно да го приеме, а не да прави подбор между разкритите в Свещеното Писание истини, като едни приема, а други отхвърля.

Той трябва да вярва така, както ни учи да вярваме св. православна Църква, която като „стълп и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15) е единствената пазителка на вярата и на нейните благодатни съкровища в пълнота. Защото всеки, който подобно на сектантите прави подбор в Писанието, като едно приема, а друго отхвърля, себе си излъгва и става; по необходимост измамник и лъжец за ония, които го слушат.
Същината на спасението се състои, според епископ Теофан Затворник, не в един, а в няколко пункта:
„ Трябва да вярваш, трябва да изпълняваш заповедите, трябва да придобиеш благодатта и пр.
Но в Евангелието тия пунктове не са написани на едно определено място, а на разни места— на едно място едно е казано, на друго—друго.
За да с4 познае истински целият начин на спасението, нужно е всички тия пунктове от разните места да се "съберат заедно и то да се съберат всички, без "да се пропусне нито един... Представи си, че един лекар е дал рецепта за лечението, като е предписал много треви и есенции, а аптекарят, наместо всички, взема само две-три и ти ги даде, говорейки: „нй, ето ти лекарство“, той ще бъде лъжец и измамник.,.

Нашият Лекар на душите Христос Спасителят ни е предписал в Евангелието пълното лекарство за спасение на душите ни, изразено в няколко пункта“. А вярващите „по своему“ и сектантите изнасят от Евангелието два-три пункта, и викат:
Ето ви спасителното лекарство! Те са лъжци и измамници! Възлюблени, св. апостоли Христови са проповядвали истините на* Евангелието в пълнота. Те не са могли да търпят едно да се приема, а друго да се отхвърля.
Където и да отидели на проповед, те насаждали най-напред правилна вяра в Бога като Творец и Промислител на свете, вяра в Иисуса Христа и в Светаго Духа, вяра във възкресението на мъртвите, в праведния Божи съд над цялата вселена (Деян. 17:22— 31), вяра в спасението чрез Изкупителя, Който на кръста извърши изкуплението на целия човещки род от робството на греха, заблудата и лъжата!
И когато срещнели съзнателно противене на тази своя дейност за разпространяване на правилната вяра, те се борели най-енергично срещу лъжеучителите, виждайки в тях опасни рушители на спасението и на църковното единство.
Спомнете си сцената със лъжепророка Вариисус.
Когато светите апостоли Варнава и Савел проповядвали Словото Божие в Саламин и стигнали до Пафос, срещнали у проконсула Сергия Павла един магес- ник, наречен Вариисус.

Апостолите искали да спечелят проконсула за вярата в Христа, виждайки, че той е умен мъж и че има у него oснова за искрена вяра. Но лъжепророкът непрекъснато им се противел, стараейки се да откъсне проконсула от спасителната вяра.
Тогава Савел, изпълнен с Дух Свети, устремил върху му поглед и рекъл: „О ти, крйто си изпълнен със всякакво коварство и всякаква измама, дяволски сине, враг на всяка правда!
Не ще ли престанеш да изкривяваш правите Господни пътища?“ (Деян. Ап. 13:10).
И с молитвата си го ослепил!
Тъй ревниво пазел той истините на вярата от изкривяване. Ревнители за чистотата и пълнотата на вярата са били и всички" други" апостоли, виждайки в неверието тежък грях против първата Божия заповед.
Нека и ние с вас, възлюблени, пазим ревностно православната си вяра, като не отстъпваме от нея.
Да вярваме в Бога и в Свещ.
Писание, което е откровение на Бога!
Да държим всичко, което св. Църква като съкровищница на божествените истини е приела и пази през вековете!
Да вярваме повече на Бога и на св. Божии угодници!
И нека знаем, че догмите на нашата вяра са вечни, непроменими, божествени и спасителни!
Те са за изграждането на нашето спасение това, което са за изграждането на едно здание математическите изчисления и геометрическите истини.
Можеш ли да промениш истините на математиката ?
Ако ги промениш, ще сториш фатални грешки в изчисленията си Тогава и изграденото бъз основа* на тия грешни изчисления ще рухне. Нека .помним думите на Христа: „По-лейно е небе и земя да премине, нежели една чертица от закона да пропадне“ (Лук. 16:17).
Ето в каква вяра ни утвърждава първата Божия заповед!
Да прегърнем тая вяра, за да не изпаднем в тежкия грях на наверието!
АМИН.
===========================
"Нашата любов"
архим.Серафим (Алексиев)

image







Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801556
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031