Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2017 03:26 - МОЖЕМ ЛИ ДА РАЗГОВАРЯМЕ САМO С МИСЛИ ?
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1137 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 22.01.2017 03:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тайните на телепатията: Познай какво си мисля

Искате да знаете какво си мисли човекът до вас в метрото? Или може би предпочитате да си спестите от сметката за телефон и да предадете съобщението си, въпреки че ви е паднала батерията? Телепатията може да ви помогне. Стига, разбира се, да я овладеете.
“Телепатия” произлиза от гръцките думи за “разстояние” и “чувство”. Терминът е използан за първи път през 1882 г. от Фредерик Майерс – основател на Обществото за психологически изследвания. Телепатията е психологически феномен, при който се осъществява комуникация между съзнанието на изпращача и съзнанието на получателя. Тази комуникация може да включва мисли, идеи, чувства, усещания и образи. При племенните общности на аборигените от Австралия телепатията е приета като умение, присъщо на хората, докато в по-напредналите общества тя се възприема по-скоро като специална дарба, свързана с магията и паранормалното. На телепатията са посветени редица изследвания, но все още няма категорични научни доказателсвта за нея.
Внимание на телепатията обръща и Зигмунд Фройд, който я забелязва толкова често, че в един момент решава, че трябва да я спомене в трудовете си. Той я определя като по-примитивно качество, загубено в процеса на еволюцията, но което все още може да се проявява при определени обстоятелства. Карл Юнг я приема като по-важна способност, която заслужава и по-голям интерес.
Когато се основава Американското общество за психологически изследвания през 1885 г., първият феномен, подложен на изследване, е именно телепатията. А първият направен тест е прост – изпращач в едната стая трябвало да се опита на предаде две числа или образ до получател в друга стая.
Френският психолог Чарлс Ричет открива, че телепатията се осъществява без всякаква връзка с хипнозата. Интересът към явлението нараства след Първата световна война, когато хиляди скърбящи търсят утеха в спиритуализма и се надяват той да им помогне да осъществят връзка със загиналите си близки. В салоните започва да се играе специална игра, свързана с телепатията, а в САЩ и Великобритания се провеждат множество експерименти.
Ето какво установяват те:
Много често телепатията възниква спонтанно в случай на криза, когато близък или приятел е наранен или убит в инцидент. Човек е наясно с опасността, с която се намира друг човек, въпреки разстоянието и липсата на връзка. Информацията за това изглежда идва в различни форми – като мисловни фрагменти, усещания, че нещо не е наред, сънища, халюцинации, образи или като думи, които изскачат в съзнанието.
Много често получената информация кара човек да промени начина си на действие, да постъпи по друг начин или просто да се опита да се свърже с лицето, изпратило му тази информация.
Има и случаи, при които се осъществява телепатична връзка между хора и животни.
Изглежда телепатията е свързана с емоционалното състояние на индивида и това важи и за изпращача, и за получателя.
Повечето жени са получатели, както установяват проучванията, и възможното обяснение за това е, че жените са по-силно свързани с емоциите и разчитат повече на интуицията си, за разлика от мъжете.
Телепатия може да се осъществи и по време на сън. Тя е свързана и с някои биологични промени, които се случват у човека. Променя се кръвното налягане, а мозъчните вълни на получателя се модифицират така, че да паснат на тези на изпращача.
Кофеинът изглежда има положителен ефект върху телепатията.
През 1930 г. е проведена серия от експерименти, чиято цел била да се определи дали информацията се подава чрез телепатия, или е намесено ясновидство. Изследователите стигат до извода, че двете са една и съща функция, изразена по различен начин, както и че телепатията не се повлиява от разстоянието или пречки между изпращача и получателя.
Телепатичен експеримент е проведен и по време на мисията на “Аполо 14” през 1971 г. Той доказва, че разстоянието не е бариера. Експериментът не е признат от НАСА и не е одобрен преди края на мисията. Австронавтът Едгар Мичъл прави опит с четирима получатели на Земята на разстояние от 240 хил. км. Мичъл се концентрира върху поредица от 25 случайни числа. След това прави същото с 200 такива поредици. Да се познаят 40 е възможно. Двама от участниците познават 51, което вече надминава и очакванията на Мичъл.
През годините различни теории си поставят за цел да обяснят телепатията. До отговори се опитва да стигне още древният философ Демокрит. През ХІХ век британският физик и химик Уилям Крукс си мисли, че телепатията се предава на вълни като радиото. По-късно, през ХХ век, се въвежда електромагнитната теория.
Американският психолог Лорънс Лешан допуска, че всеки човек има своята си реалност, а ясновидците и хората, занимаващи се с мистичното, просто споделят собствена реалност, различна от тази на другите, която им позволява да достигат до информация, недостъпна за останалите.
Каквото и да е обяснението за телепатията, изглежда човечеството още дълго ще се опитва да стигне до него. Освен ако отговорът не стигне до нас по… телепатичен път от някоя напреднала цивилизация.
От Индия до Франция със силата на мисълта
Учените успяват да изпратят съобщения от съзнанието на един човек до съзнанието до друг, без да има контакт помежду им. Единият се намира в Индия, а другият – във Франция. Изследването, проведено от учени в Харвард, показва, че технологията може да бъде използвана, за да се предаде информация от мозъка на един човек до този на друг, въпреки че те са на хиляди километри разстояние.
„Това е технологична реализация на мечтата за осъществяване на телепатия, но определено не е магия – обяснява Жулио Руфини, физик и автор на проучването. – Използваме технологията, за да си взаимодействаме с мозъка.”
За експеримента единият участник носи свързана с интернет електроенцефалограма (или ЕЕГ) и трябва да формулира в съзнанието си поздрав като „здравей” или “чао”.
След това компютър кодира думите в бинарен код, използвайки единици и нули, и съобщението е изпратено от Индия до Франция и доставено на получателя с помощта на робот. Мозъкът на получателя е стимулиран така, че той вижда проблясъци от светлина с периферното си зрение. Не чува и не вижда самите думи, но успява правилно да разчете проблясъците светлина, които отговарят на съобщението.
„Искахме да разберем дали може да се осъществи директна комуникация между двама души, като се разчита мозъчната активност на единия и се предава на мозъка на другия, при това на големи разстояния и посредством нов вид комуникация”, казва Алваро Паскуал-Леоне, професор по неврология в Харвард и част от екипа, провел изследването.
„Единият от пътищата за осъществяването на тази комуникация, разбира се, е интернет, така че въпросът ми беше може ли да направим така, че да се избегне изговарянето или изписването на думите и да се осъществи директна комуникация между мозъците на двамата участници, въпреки че се намират на много голямо разстояние един от друг.” Изследователите полагат специални грижи, за да са сигурни, че никаква друга сензорна информация няма да застане на пътя на разчитане на съобщенията.
В продължение на десетилетия учените се опитват да изпратят по този начин информация от едно лице на друго. Постигнатият успех кара изследователите да смятат, че след време ще се промени кардинално начинът, по който се осъществява комуникацията между хората.

trud.bg

image

Save




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Отдавна не бях чела за телепатията... Благодаря, Иво.
22.01.2017 14:36
Убедена съм, че всеки човек има в живота си случаи, които свързва
волно или неволно с този процес на невероятна комуникация.
Благодаря и за прекрасната музика... замислих се - дали би могъл
например да разгадаеш мислите ми в момента... звучи невъзможно,
а може би - не... но телепатията я има.
Поздрави за постинга !
цитирай
2. ivoki - Аз мисля, че...
22.01.2017 14:44
stela50 написа:
Убедена съм, че всеки човек има в живота си случаи, които свързва
волно или неволно с този процес на невероятна комуникация.
Благодаря и за прекрасната музика... замислих се - дали би могъл
например да разгадаеш мислите ми в момента... звучи невъзможно,
а може би - не... но телепатията я има.
Поздрави за постинга !

Имаш нужда от приятелска комуникация
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800454
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031