Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2017 12:34 - защо мразим веганите
Автор: zann Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7187 Коментари: 12 Гласове:
1

Последна промяна: 19.03.2017 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Хората са съшества от плът и кръв и знаят какво е болка и страх.
Животните също са същества от плът и кръв и знаят какво е болка и страх.
Растенията не са същества от плът и кръв. Към момента не ни е
известно дали изпитват болка или страх. Край, точка. Това би трябвало да е достатъчно. Би трябвало да сложи край на дебата - какво е етично да ядем и какво не е. Но не е достатъчно, не и в днешно време.
Разбирам, че на повечето хора днесне им пука не просто за животните ами и за останалите хора на планетата.Все пак се надявам да опровергая някои твърдения и да разсея заблудата витаеща в уеб пространството.
Нека уточним, че хората които се снимат
с малки пухкави кученца го правят от суета а не защото "обичат животните"
Да последно изисква "малко" повече усилия.Колко от вас имат домашен любимец ?
Готов ли си да го прободеш смъртоносно и да го оставиш да агонизира в собствената
си кръв защото те чакат още 100 от тези за колене днес ? Какво отличава твоят домашен любимец от останалите животни ? Чакай, чакай как така си се привързал към "нещо" коетое способно да обича, има сърце, мозък и свой собствен разум ? Всеки бозайник има тези характеристики. Какво прави твоят домашен любимец специален ? Майката обича своето дете повече от всичко друго и е готова да го защити, но не като убие всички останали, нали ? Хората които защитават тезата през мирогледа на своето лицемерие, че растенията също имат нужда от "защита" от веганите често казват, че не е "етично" да ядем плодове и зеленчуци. Така:

- Животните които се отглеждат за месо (често едър рогат добитък) се хранят с храна
от растителен произход. О чудо ! И кой ги храни ? Нима не ние ? Защо храниш храната си безумецо ? За да я изядеш в последствие ? Ох да, забравих. Само между другото. Тревопасните бозайници са най-големите сухоземни животни на планетата. И дори и през краткия си живот една крава изяжда тонове зоб, царевица, каквото и да е зърно и тн. (не е рентабилно за тези които не разбраха). Е хубаво е, че ги
тъпчат с ГМО такива, сигурно е много полезно и за двете страни... Между другото синият кит е пък най-голямото водно не хищно животно. Така че, просто така отпада и теорията, че месото ни прави големи и силни...Расовите коне се хранят с овес и зоб. В действителност животни  като носорог, бик, бивол - все  тревопасни- с лекота надвиват най-големия сухоземен хищник - лъва. Не случайно лъвовете
ловуват на групи. Малко се отнесох. Най-важното е, че растения и животни не е едно и също. Има плодове и зеленчуци които принасят плод прз определен период от годината. Този плод презрява пада на земята и изгнива или бива изяден от нещо като диво прасе ако дървото е в гората. Представи си как всяка година ти
пада по някой крайник ? Не е съвсем същото нали ? Така е. Защото това е размножителния процес при растенията ахааа да. Значи не ги убивало, вярно бе.

2. "Няма да оцелеем ако не ядем месо". Ами малко или много това твърдение бива опровергано от горепосочения факт- най-големите животни на планетата са тревопасни или се хранят с планктон - син кит.Хора които се жалват как им ставало лошо ако същия ден не са хапнали местен продук само доказват колко дълбока е заблудата и как ни е обсебила. Хора, не всички реклами са истина. Целта
на рекламата е някой да спечели от това, че ви е повлияла. И ако рекламите не ни влияят наистина то защо годищно се харчат милярди за реклама ? Защо не се рекламира в Африка да речем ? Защото там има деца които откарват с дни без каквато и да е храна. Да човек може да оцелее и без 4 основни хранения на ден.

3. "Растенията растат и се развиват по-добре ако в присъствието им звучи
класическа музика". Дори и така, това не доказва, че те имат съзнание
камо ли мозък, сърце или нервна система (чрез които да изпитват болка).
Стъклена чаша може да бъде счупена от звуков резонанс. Това не означава
, че "сърцето и се къса от мъка". Акустичните вибрации оказват влияние
на материята - факт .



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. blackpredator - е, нема такова нещо
19.03.2017 15:09
Животът на Земята е изграден от флората и фауната
Животът!
и там се вмества брутализмът на веганите, позволяващи си да ядат растенията или да ги пекат все още живи
досущ папуасите съели Кука...

апропо, синият кит е определено хищник
щото крилът-зоопланктон, с който се храни е изцяло от представители на фауната
цитирай
2. alchemist - Въпрос на храносмилателна система
19.03.2017 15:26
Тревопасните животни имат по-сложно устроен стомах(търбух) за да могат да смелят грубата целулоза и да извлекат някаква енергия от нискокалоричните растения.
Строго погледато, човекът е всеядно животно и ще си остане такова, колкото и да не им се иска на веганите.
цитирай
3. zann - blackpredator, а ти как си п...
19.03.2017 15:31


blackpredator, а ти как си позволяваш да си бършеш сополите ? Лишаваш ги от дом !

цитирай
4. zann - alchemist - Хищниците имат къси ...
19.03.2017 15:38
alchemist - Хищниците имат къси черва за да изхвърлят бързо загниващото месо. Човешките черва са дълги и нагънати като на тревопасно. Да само един търбух, но месото не е естествения избор при подобна чревна система. Хищниците/всеядните изяждат изпражненията си за да доусвоят товя което не са могли от храната си (това никой не го споменава обикновено), например кучетата. Никой хищник не може да си движе ченето странично както хората и преживните животни. Хищниците нямат потни жлези - отново кучето, за това дишат учестено през устата през лятото. и тн. и тн. Това, че можем да ядем каквото си искаме не значи, че това ни влияе добре.
цитирай
5. dartanjan - Хубава теза, но Бог не мисли като ...
19.03.2017 19:55
Хубава теза, но Бог не мисли като вас, а Той е абсолютният стандарт във всеки аспект на човешкият живот.

Битие глава 1

"27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
30 А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така.
31 И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести."

цитирай
6. raders - Че защо да ги мразим. Напротив, о...
19.03.2017 20:06
Че защо да ги мразим. Напротив, означава, че са добри хора. Но съгласете се, че отглеждането на кучета в блоковете е мерзост. През ден виждам пикоч в асансьора и кучешки лайна по тротоара. След като искаш куче, приятелю, продай апартамента, купи си къща с двор /може и на село/ и там. Аз не желая да настъпвам кучешки лайна.
цитирай
7. sestra - Според мен той не ги лишава.
19.03.2017 20:12
zann написа:


blackpredator, а ти как си позволяваш да си бършеш сополите ? Лишаваш ги от дом !


Също обвинителите срещу веганска жестокост не ядат. Те и вода не пият, за да не я боли.
Подкрепям разсъжденията в този пост. Бъдещето на човеците е тясно свързано с отказа от убиване на животни, чиято ужасяващо безнадеждна съдба, причинена от самите нас, днес повтаряме. По силата на физичните закони.
цитирай
8. zann - прекрасен цитат dartanjan
19.03.2017 20:30
dartanjan написа:
Хубава теза, но Бог не мисли като вас, а Той е абсолютният стандарт във всеки аспект на човешкият живот.

Битие глава 1

"27 И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
28 И Бог ги благослови. И рече им Бог: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.
29 И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те ще ви бъдат за храна.
30 А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така.
31 И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести."



Много точно и на място dartanjan. Първото жертвоприношение за грях се принася едва когато Адам и Ева съгрешават. Тогава Господ им съшива кожени дрехи за да "покрие" голотата им може би нещо като опрощение, не твърдя, че знам. Така или иначе в Божият план не е имало хищничество както гласи цитатът от Битие. Земята под краката на човека става прокълната едва след като той съгрешава. Тогава започва да властва законът на джунглата , друг пример за насилник-жертва е как Каин убива брат си Авеля от завист. И така до ден днешен порочният кръг на непрестанно кръвопролитие продължава.
цитирай
9. getmans1 - Защо си мислите, че някой мрази в...
19.03.2017 22:04
Защо си мислите, че някой мрази веганите? А от писанието ви разбирам, че точно веганите мразят другите.
Не ме разбирайте криво но в последното време се забелязва такава тенденция, тези които се смятат за различни да обвиняват целия околен свят.
цитирай
10. zann - мисля, че е обратното
19.03.2017 23:54
getmans1 Рано или късно започват въпросите"защо не искаш да ядеш месо", "ама даже и това ли не ядеш" и тн. Тогава аз трябва да отговоря честно, че не желая да имам кръв по ръцете си. Аз не обичам да преиначавам нещата. И тогава същите тези хора започват да каканижат какви ли не небивалици и други глупости които са чули по телевизията за да изкарат веганите криви, че как така няма да убиват животни ха ма я виж ги ти. Тази кратка статия е насочена към тези индивиди които не знаят какво говорят.
цитирай
11. gothic - Чудомир - Вегетарианец
20.03.2017 10:15


Баща му беше в положение човек, имотен беше и гледаше съответно на живота, а то какво прави, какво струва, не зная, ама замина момче младо и хубаво, като цъфнал гюл, наука да учи в София, стоя колкото стоя, току се върна един ден смачкано, рошаво, мършаво, гаче ли като свети Ивана се е хранило със скакалци и див мед само. Заряза и наука, и всичко и започна със земята да се бори като нас. Питам го веднъж:

— Стефко бе, че какво, такова, си отпаднал в телосложението и бузите ти залесени тук-там на участъци?

— Аз — кай, — бай Димо, тъй си живея, такова ми е — кай — убеждението. По природата се водя — кай.

— Ама не се ли храниш — думам, — не похапнуваш ли си повечко, та си се източил като бобена вейка?

— Храня се, похапвам си, ама месо не ям и каквото взема — сурово го вземам. С плодове — кай, — със зеленчуци, с ядки и сокове поддържам живота. Орехи ям — казва — много, защото те са четири пъти по-хранителни от месото, четири пъти — от яйцата и повече от десет пъти — от млякото. Имат си — кай — и тлъстините, и захарите, и белтъците.

Ха сега де! Орех с белтък!

— Е, хубаво — казвам, — сурови ги ядеш, ама боб суров може ли да се яде? Картофи ядат ли се? Сурови тикви, да речем, само прасетата, да прощаваш, такова…

— Тъй — казва, — сурови си ги ям, защото огънят — кай — ги разваля. Променя им — кай — химическия и енергическия състав и ги прави — кай — по-мъчно смилаеми.

И това не бях чувал, и това научих! Бря, пуста наука, бря! Побърка ни хубавите момчета и вер селям!

Питам после поп Еня вярно ли е, дето го разправя.

— Вярно е — кай. — Не му знам — кай — каква вяра изповядва, съботник ли е, от жълтото братство ли е, ама и хляб не яде, а кълве житото като мисирек. Леля му Райна разправяла на попадията. Сурово го кълвял, или пък го топял в студена вода и го джвакал като дъвка, песоглавецът му с песоглавец! Сохрани боже!

Кръсти се попът и разправя, а аз се пуля насреща му и се чудя и мая.

— А бе какво се чудиш — обажда се Лъжлив Съби, — и бъзуняк яде момъкът, и млечък, и капикоса, и каквото му попадне. На моята нива — кай, — до гробищата, синора го е опасал като магаре до дъно. Ами! И тръне имаше тук-там, и тях ги няма.

Един ден — кай, — като гледал как сладко пасат конете люцерната в хаджи Дончовата ливада, да вземе да се намъкне и той, че да нагъва люцерна, да нагъва, додето му се издул коремът като на малко циганче, кога яде варени тикви. Щял да се пукне момъкът и да експлодира без малко.

Разтривали го, церили го, хеле му преминало.

— А бре, майка — думала му кака Деля, — ами че може ли тъй като добитъка?… Ами че хайде, да речем, прияло ти се е люцерна, ами че посоли си я малко, полей си я с оцет отгоре, че тогава! А то тъй на какво прилича?

Оттогава — кай — не е хапвал вече люцерна. Кощрава почна да нагъва и по-добре му е на момчето, заглади му се косъмът и брадата му по-честа стана.

— Ех, Събко — думам му, — смеем се ние и се подиграваме, ама знам ли? Както ми е тръгнало и на мене толкова време без работа, дали няма да се пиша и аз в неговата партия, че да тръгнем кооперативно да пасем по синорите. А?!
цитирай
12. zann - Чудомир, Не за суровоядство, ас...
20.03.2017 18:59
Чудомир,
Не за суровоядство, аскетизъм или което и да е братсво става на въпрос тука.
За етика и морал - две позабравени понятия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zann
Категория: Забавление
Прочетен: 548275
Постинги: 185
Коментари: 187
Гласове: 1164