Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 13:06 - ДА ПОЧЕТЕМ В ДНЕШНИЯТ ДЕН
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  

Пресвета Богородица
"Живоносен източник"
---
СВЕТЛИ ПЕТЪК
---------------------
Пред иконата "Живоносен източник",
чиято всемирна слава се дължи на многото изцеления от източника, към който е насочвала Самата Божия Майка за изцеление от тежки заболявания. Също молитвите пред тези образи изцеляват от страстите и душевните болки.

Как иконата защитава вас и вашите близки
Серафим Саровски, основателят на Святата Саровска обител, често изпращал болните вярващи, които отивали при стареца за изцеление да се молят пред чудотворният образ "Живоносен източник". Може да се молим и за себе си, и да молим за разрешение на проблемите на своите близки.

Молитва

0, Пресвета Дево, Всемилостива Владичице Богородице, Ти си ни дала Твоя живоносен извор, който излива целебни дарове за здраве на душите и телата ни и за спасение на света. Затова, преизпълнени с благодарност, усърдно Те молим, Пресвята Царице: моли Твоя Син и наш Бог да ни дарува прошка на греховете и да изпрати на всяка скърбяща и измъчена душа милост, утешение и избавление от беди, скърби и болести. Дарувай, Владичице, на този храм и на людете, събрани в него, Твоята закрила, запази този град и нашата страна от беди, за да прекараме земния си живот в мир, а в бъдещия век да се удостоим да видим Теб, нашата Застъпница, в преславното царство на Твоя Син и наш Бог. Защото Нему подобава слава и величие с Отец и Светия Дух во веки веков. Амин!
Богородице Дево, радвай се, благодатна Марие, Господ е с Тебе! Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души.
Тропар
Да прибегнем днес, верни, към божествения и целебен образ на Пресвета Богородица, Която изля струите на Своите милости и показа на вярващите чудеса. Тях като виждаме и чуваме, празнуваме духовно и с любов зовем: изцели нашите страсти и болести, както си изцелила безброй страдащи от рак. Затова, Пресвета Дево, Те умоляваме: моли въплътилия се от Теб Христос, нашия Бог, да спаси душите ни.

В петък на Светлата седмица Църквата

възпоменава обновлението на константинополския храм, посветен на Живоносния източник, и великите чудеса станали там.
През пети век в Константинопол, до така наречените „Златни врати” имало гора от кипариси и чинари, където се намирал извор прославен с чудеса. Постепенно това място обрасло с храсти, а водата станала тинеста и само по мократа почва можело да се познае, че съществува извор.

Веднъж по тези места вървял войнът Лев Маркел и срещнал един слепец, който не можел да намери пътя. Лев му помогнал да излезе на пътечката и го отвел на сянка, а самият той се отправил да търси вода, за да напои жадния. Изведнъж чул глас, който му казал: „Лъве, не търси надалече вода, тя е наблизо тук.” Лъв започнал да се оглежда, удивен от тайнствения глас, но не могъл да намери вода. За втори път чул същия глас да казва: “Царю Лъве, влез под сянката на гората, вземи от водата, която ще намериш там и напой с нея жадния. С тинята в извора помажи очите му. По-късно ще разбереш коя съм Аз, Която отдавна освещавам това място. Ще ти помогна скоро да издигнеш тука храм на Мое име и всички, които идват и с вяра призовават името Ми, ще получат изпълнение на молитвите си и пълно изцеление от болестите”.
Когато Лъв намерил указаното място, взел от тинята и я занесъл на слепеца, сложил я на очите му и го напоил с водата. Той незабавно прогледнал и тръгнал за Константинопол, прославяйки благодатта на Божията Майка.
Това се случило по време на царуването на император Маркиян (391 – 457 г.). Лев Маркел сменил император Маркиян и царувал от 457 до 473 г. Той си спомнил за явяването на Божията Майка и заповядал да почистят извора от тинята. Струите на извора били отделени от съседни източници и заключени в каменен кръг, над който бил построен храм на името на Божията Майка. Император Лъв го нарекъл „Живоносен източник”, тъй като тук се проявила чудодействената благодат на Божията Майка.
Сто години след Маркиян царувал император Юстиниан Велики (527-565 г.). Той изповядвал православната вяра. Години наред боледувал, но не получил помощ от лекарите и смятал, че е обречен на смърт. Веднъж през една нощ чул глас: „Не можеш да оздравееш, ако не пиеш от Моя извор” Царят изпаднал в униние, защото не знаел кой е този извор. Тогава Божията Майка му се явила през деня и му казала: “Стани, царю, иди на моя извор, пий вода от него и ще оздравееш”. Болният изпълнил волята щ, намерил източника, пил вода и скоро оздравял. Благодарният император издигнал около храма, построен от Лъв, нов великолепен храм, при който впоследствие бил създаден многолюден манастир.
През XV век Цариград бил завладян от мохамеданите. Знаменитият храм „Живоносен източник” бил разрушен, а с материалите от него построили джамия на султан Баязид. Мястото, където бил храма, било затрупано с пръст. Прекрасните околности се превърнали в турско гробище. Около развалините на храма пазел турчин и не разрешавал на християните да се събират тук. Постепенно строгостта на тази заповед се смекчила и на християните било разрешено да построят нова църква. Но през 1821 г. и тя била разрушена, самият източник бил затрупан. Християните отново почистили извора и черпели вода, с която се изцелявали.
Един тесалиец изпитвал силно желание да посети Животворящия източник, но по различни причини дълго време не могъл да изпълни намерението си. Когато му се открила възможност да отиде, пътувайки по море за Константинопол, той заболял тежко. Като чувствал приближаването на смъртта, помолил пътниците да не го погребват, а да закарат трупа му на Живоносния източник и да го погребат. Желанието му било изпълнено. При Животворящия източник той възкръснал. Тесалиецът приел иночески чин и в благочестие прекарал последните дни от живота си. Погребали го пред входа на храма. На гроба му написали стихове за прослава на чудото станало с него.
Върху купола на църквата „Живоносен източник” били изобразени две мозаечни икони: на Света Богородица и на св. Архангел Михаил. При земетресение част от храма била разрушена. Една вярваща жена на име Елена взела иконите и ги поставила в стаята на дома си. Палела пред тях кандило и кадяла с тамян. Веднъж видяла на сън Божията Майка, която щ казала да върне иконите в храма. Елена не изпълнила казаното. На следващата нощ тя отново видяла Св. Богородица, Която гневно щ казала, че за неизпълнение на заповедта може да пострада. Но и този път Елена останала безучастна. Божията Майка отново я вразумила: тя видяла пламък, който излиза от иконите и обхваща стаите. Уплашената Елена се обърнала за помощ към Божията Майка и дала обет незабавно да върне иконите в храма. Тогава огънят угаснал и Елена отнесла иконите в храма, издигнала за тях специално място и в чест на това събитие ежегодно празнувала на този ден.
Не е възможно да се изброят чудесата при Живоносния източник случили се с царе, патриарси, знатни и хора от простолюдието. Благодатната сила действа и днес върху православни, католици, арменци и мохамедани.

image






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3816114
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930