Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2017 15:24 - ОЩЕ НЕЩО ЗА ЛЮБОВТА.....
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 


image

Триъгълната теория за любовта е създадана от психолога Робърт Стернбърг. Според него любовта има 3 компонента:

  • Близост (интимност) – чувства на привързаност, близост, свързаност, обвързаност
  • Страст – влюбеност и сексуално привличане
  • Ангажираност – наличие на решение да останеш с другия дългосрочно, съвместни планове

Тези три компонента се комбинират в различни съотношения, като в човешките отношения може да липсва един, два или и трите.

Нека разгледаме компонентите.

Не-любов – отсъствие и на трите компонента на любовта. Повечето от отношенията ни с околните са не-любов – с непознати и познати, с колеги.

Харесване – приятелски отношения – липсва страст и ангажираност, налични са близост, топлина, обвързаност, желание да споделяш.

Увлечение – наличие на страстна възбуда, влюбеност без да има близост или ангажираност. Романтичните връзки обикновено започват по този начин и се развиват във времето, като се добавя близост след опознаване. Ако не се съчетае с близост и ангажираност, увлечението обикновено угасва внезапно.

Празна любов – ангажираност без близост или страст. В уредените бракове например се започва с тази основа, но връзката се доразвива с времето. Възможно е и това да е последен стадий на една силна в миналото връзка (например бракове, които се крепят на взаимни финансови интереси или „заради децата“).

Романтична любов – тук има не само физическо привличане и влюбеност, но и емоционална близост между партньорите. Все още липсва и може да не се развие ангажираност.

Другарска любов – има ангажираност и близост, но липсва страст. Такива са повечето от дългогодишните бракове. По-силна е от приятелството поради наличието на компонента ангажираност и общи планове и цели. Такава любов може да има и между най-близки приятели.

Пълна любов – идеалът, към който се стремим, наличие и на трите компонента. „Съвършената двойка“, при която сексуалният живот остава на ниво и след десетилетия заедно. Постигането на този вид любов е по-лесно от поддържането му – с времето може да се деградира до другарска любов.

Има ли любов от пръв поглед? Такава любов е увлечението – еднокомпонентна любов, основана върху сексуалното привличане и влюбеността. Без изграждане на другите два компонента умира.

Брак след едномесечно познанство? Стернберг нарича такава любов Холивудска – има страст и ангажираност, но няма как да се е формирала близост. Крехка любов, която трудно надгражда близост.
                                                             автор: И.Раданова

image








Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813774
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930