Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2018 16:52 - ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА МАРИЯ ! МОЛЯ ВИ !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1258 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Описание на първите 40 дни след смъртта-Св. Йоан Максимович

Живот след смъртта

Безкрайни и безутешни биха били мъките на мъртъвците, ако Нашият Бог и Спасител не бе ни дарил с живота вечен. Животът ни би бил безсмислен, ако завършваше със смъртта. Каква полза от добри дела и отношения, в този случай? Ако беше така, по-добре би било да речем : „Нека ядем, пием и се веселим, защото утре може и да умрем!“

Но човек е създаден за вечността и чрез Неговото възкресение, Христос отвори портите на Небесното царство, за тези които вярват в Него, и които са прекарали своя живот на земята, следвайки Неговите свети закони. Земния ни живот е време на приготовление и това приготовление завършва със смъртта. „На човеците е отредено да умрат един път, след това -съд“ (Евр. 9:27). В този момент, човек се отървава от всички свои земни грижи …

Често, човек се намира вече от другата страна на живота, още преди смъртта, и докато още е в състояние да вижда и чува разговорите на окръжаващите го, той е способен и да вижда неща, които те не могат.

При напускане на тялото, душата изведнъж се намира обкръжена от други души, добри и лоши. В зависимост от нейната същност, когато душата се намира обградена от други души, тя ще клони към сродните нея такива, били те добри или лоши. Спрямо какви сили са влияели на душата, докато обитавала тялото, под въздействието на такива ще бъде и привлечена в другия свят.

В продължение на 2 дни, душата се намира в сравнително свободна среда и се възползва, за да посети родни и мили за нея места, но на третия ден, обаче, тя се мести в друга сфера. В това време (третият ден), душата минава покрай легиони тъмни души, които възпрепятстват пътя й и я обвиняват в различни грехове, към които те самите са я подтиквали.

Спрямо някои откровения, налични са 20 такива препятствия, така наречените митарства, при всяко едно от които е изпитан различен грях; след преминаването през едно митарство, душата се отправя за следващото, и единствено когато успее да мине през всички тия митарства, тя може да продължи пътя си, без да бъде моментално изпратена в преизподнята. Колко страшни са тези митарства, през които минава душата, може да се види във факта, че когато самата Божия Майка, когато била осведомена от Архангел Гавриил, че Нейната смърт приближава, самият Иисус Христос, в отговор на нейните молитви, й се явил за да приеме нейната чиста душа. Наистина страшен е третият ден за душата на мъртвеца и затова е много важно да се молим за него в този ден с изключително усърдие.

След като успешно премине през всички митарства и се поклони пред Бога, душата, през 37-те останали дни, посещава небесната безкрайност и адските бездни, незнаейки все още, къде ще остане за вечността. Едва на 40-тия ден тя ще узнае къде ще прекара вечността. След 40-те дни, някои души се намират в едно особено състояние, в което изпитват неописуема благодат, щастие и благоразположение, а други се мъчат, уплашени от вечните мъчения, които може би ще ги споделят след Страшния съд. До тогава, обаче, е възможно да има промени в състоянието, в което се намира душата, например чрез възпоменание на мъртвия по време на Божествената литургия или чрез отделни молитви.

Колко важно е възпоменанието по време на Светата литургия може да се разбере в следния пример: преди откриването на мощите на св. Теодосий Чернoговски, йеромонах Алексий от Голосеевската обител, в близост до Киевските пещери, който починал през 1916 г., когато се грижел за известни формалности свързани с мощите се почувствал изтощен и отпаднал, когато в същия момент, пред него се появил светията, който му казал : „Благодаря ти, че се грижиш за мен. Ще те помоля, когато служиш Светата литургия, да се помолиш и възпоменеш моите родители“- и дал техните имена (отец Никита и Мария). „Как можеш, ти, който си светец, намираш се в близост до Бога и си ревностен изпълнител на Неговите завещания, да молиш мен грешния да се моля за твоите родители?“ – отговорил стареца Алексий. „Прав си,“ казал св. Теодосий, „но възпоменанието по време на Св. Литургия е много по-силно от каквато и да е молитва, която аз бих могъл да изкажа“.

В този смисъл, панихидата, както и молитвите, които изричаме у дома, в полза на мъртвите са високо оценени дела за тяхната памет. Особено важно е, обаче, възпоменанието по време на Св. Литургия. Налични са много сведения за явления на починали, които свидетелстват за въздействието на възпоменателните молитви върху покойните. В църквата се предлагат много молитви за упокоение душите на починалите. Например, през Петдесятница, по време на колениченето през вечернята, има специално моление „за тези намиращи се в Ада“.

Всеки, който иска да помогне на покойник, най-добре може да го направи като се моли Бог да упокои неговата душа и като направи така, че той да бъде споменат по време на Св. Литургия, когато частиците, които са отрязани за живите и за мъртвите се поставят в Кръвта Христова.

Не можем да направим нищо по-велико за починал, освен да се помолим за него. От нашите молитви те най-много имат нужда, особено през тези 40 дни, през които душата на покойника се придвижа по пътя си към вечния си дом. Тялото не чувства нищо: не вижда близките си, които са се събрали в негова чест, не помирисва ароматът на цветята, не може да чуе погребалните речи. Но душата е способна до почувства молитвите, които са предоставени и изказани за нея.

О, родни и близки до покойника! Бъдете загрижени за това, от което се нуждае една душа и за това, което можете вие да й предоставите. Не ползвайте имуществото си за да украсите един ковчег и един гроб, но го ползвайте за да помогнете на тези в нужда, в името на своя близък починал, за църкви, в които знаете, че неговото име бива споменавано.

Всички ще извървим един и същи път, и ще видите как ще искаме всички да бъдем възпоменавани след нашата кончина! Нека се молим, братя и сестри, за мъртвите.

Веднага щом почине някои, който познавате, осведомете някой свещеник, та той да може да прочете молитвите, определени за четене след кончината на един християнин.

Най-важното е да се предвиди дневно възпоменаване на мъртвия в църквата по време на Литургията, в първия изпитателен период от 40 дни. Също е уместно да се правят дарения на манастири и други свети места, в името на починалия.

Нека се погрижим за тези, които са ни напуснали, за да започнат своят друг живот преди нас и да направим за тях всичко, което е по силите ни и да запомним следното: „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.“ (Мат. 5:7)

Превод: Георги Германов

image






Гласувай:
6



1. avangardi - Бог да прости!
03.04.2018 20:06
Мир на праха й!
цитирай
2. vilish - Бог да упокои душата и` ...
04.04.2018 22:25
:) ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800980
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031