Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2018 00:25 - СВЕТА БОГОРОДИЦА ТРОЕРУЧИЦА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 28.06.2018 00:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
НА 28 ЮНИ ПОЧИТАМЕ ИКОНАТА НА СВ.БОГОРОДИЦА ТРОЕРУЧИЦА !

image

Икона на Божията Майка «Троеручица»

Чудотворната икона „св. Богородица Троеручица“ произхожда от Св. Гора. Иконата получава своето име през VIII век, когато във Византия бушува иконоборческата ерес. По това време в Сирия живее св. Йоан Дамаскин. Наклеветен, той бива наказан с отсичане на дясната ръка. Цяла нощ св. Йоан се молил пред иконата на Пречистата Дева да го излекува и накрая ръката му била изцелена по чудесен начин. От благодарност за станалото чудо той поръчал да прикрепят към иконата на Божията Майка сребърно изображение на отсечената ръка. Така иконата получила названието „Троеручица“.
 

Молитва

О, Пресвета и Преблагословена Дево, Богородице Марие! Припадаме и Ти се покланяме пред Твоята свята икона, спомняйки си Твоето преславно чудо - изцелението на отсечената десница на преподобния Иоан Дамаскин, явено от тази икона, чието знамение и досега се вижда на нея в образа на третата ръка, добавена към Твоето изображение. На Тебе се молим и от Тебе просим, всеблага и всещедра Застъпнице за нашия род: чуй нас, които Ти се молим, и както си чула блажения Иоан, призовал Те в скръб и болест, така не пренебрегвай и нас, скърбящите и боледуващи от раните на многоразлични страсти, и усърдно прибягващи към Теб със смирени и съкрушени души. Ти виждаш, Всемилостива Госпожо, нашите немощи, нашето страдание, нужда и потребност от Твоята помощ, защото отвсякъде сме обградени от врагове и нямаме помощник, нито застъпник, ако Ти, Владичице, не се умилостивиш над нас. Молим Ти се, чуй нашия изпълнен с болка глас и ни помогни непорочно да запазим до края на дните си светоотеческата Православна вяра, неотстъпно да изпълняваме всички Господни заповеди, винаги да принасяме истинно покаяние пред Бога за нашите грехове и да се удостоим с мирен християнски край и добър отговор на Страшния Съд на Твоя Син и наш Бог, Когото умоли за нас с Твоята майчина молитва, да не ни осъжда според нашите беззакония, но да ни помилва по Своята велика и неизказана милост. О, Всеблага! Чуй ни и не ни лишавай от Твоята всесилна помощ, та получили спасение чрез Тебе, да възпеем и прославим в земята на живите Тебе и родения от Теб наш Изкупител Господ Иисус Христос, на Когото подобава слава и власт, чест и поклонение, заедно с Отца и Светия Дух сега и всякога, и във вечни векове. Амин

Молитвата на св преподобни Иоан Дамаскин към Пречистата Божия Майка

... Иоан взел отсечената си ръка и влязъл в своята молитвена стая. Там той паднал на земята пред светата икона на Пречистата Божия Майка, изобразена с Богомладенеца на ръце, допрял отсечената си ръка до нейната става, и започнал да се моли, плачейки и въздишайки от дълбината на сърцето си:

Владичице, Пречиста Майко, която роди моя Бог! Ето дясната ми ръка е отсечена заради божествените икони. Ти знаеш кое е разгневило Лъв. Побързай да ми се притечеш на помощ и изцели ръката ми! Десницата на Всевишния, която се въплъти от тебе, заради твоите молитви извършва много чудеса. Затова се моля, та Той и моята десница да изцели, заради твоето застъпничество! О, Божия Майко! Нека тази моя ръка да напише това, което ти самата позволиш ­ за възхвала на тебе и твоя Син, и да помогне със своите писания на православната вяра. Ти можеш да направиш всичко, което поискаш, защото ти си Божия Майка!

Молейки се със сълзи така, той заспал и видял в съня си Пречистата Божия Майка, която погледнала от иконата към него със светли и милостиви очи и му казала:

Твоята ръка сега е здрава, за останалото не скърби, но усърдно се труди с нея, както ми обеща! Направи я перо на бързописец!

Щом се събудил, свети Иоан опипал ръката си и видял, че тя е напълно изцелена. Той духом се зарадвал в Бога своя Спасител и заради Неговата Пренепорочна Майка, задето Всемогъщият извършил такова чудо над него. Блаженият станал, издигнал ръцете си към небето и благодарил на Бога и на Божията Майка. И се радвал през цялата тази нощ, заедно с целия си дом, пеейки на Бога нова песен:

"Твоята десница, Господи, се прослави със сила". Твоята десница изцели моята отсечена десница и ще съкруши враговете, които не почитат Твоя честен образ и образа на Твоята Пречиста Майка! И ще унищожи чрез нея враговете, които унищожават иконите, за да се възвеличи Твоята слава!

image

 








Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801605
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031