Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2018 18:01 - ТРИ ЖИТЕЙСКИ ЗАКОНА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 645 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 08.08.2018 18:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image

 Истинските житейски закони не се налагат с правни норми, семейни правила или от съвременните гурута, които се опитват да ви убедят как да бъдете щастливи.

Житейските закони сами се налагат, когато малко по малко се научите докъде се простират границите ви, развиете чувството си на уважение и способността да живеете с някой друг. Те се проявяват и чрез магията, позволяваща ви да се радвате на живота в хармония с хората около вас.

Има много неща, които не могат да бъдат научени от учебниците. Откривате ги като правите грешки, чрез наблюдение и дедукция, и общуване с другите. Откривате щастието, но без съмнение опознавате и болката.

Марио Бенедети казва в едно от стихотворенията си, че можете да се оплаквате от всичко, че страданието се дължи на бодлите на розите, а всеки един ден може да се появи буря.

Ако се фокусирате върху “искам да страдам,” със сигурност ще страдате. Но понякога е достатъчно да сте смирени и да сте благодарни, че сте живи, въпреки бодлите на розите – които ги правят толкова красиви.

Затова е важно да разберете, че балансът в ежедневния ви живот е в поведението ви и в тези житейски закони, които си налагате, за да бъдете малко по-щастливи.

Днес ви насърчаваме да помислите върху тези аспекти, които биха ви помогнали в бъдеще.

 1.Житейски закон: живот без преструвки

Първият от тези закони е да се научите да живеете, без да отдавате прекалено голямо значение на външния вид. Ако помислите – светът ви вече е пълен с лъжи. Много от тях идващи от начините на въздействие на маркетинговата индустрия, която влияе върху ежедневието ни по този начин .

  • Светът на рекламата, модата и телевизията се базира на тази фалшива представа, която мнозина се опитват да имитират или постигнат.

  • А какво най-често не можете да видите сред най-близките ви хора? Автентичност и собствен стил.

Автентичността е онова скромно поведение, при което нищо не е търсено и планирано, а просто изразявате себе си – за съжаление малцина залагат на това.

Нуждата от „камуфлаж“ се дължи на редица психологични процеси, които трябва да можете да разпознавате:

  • Ниско самочувствие и чувство на несигурност, че няма да бъдете приемани, ако се показвате в истинската си светлина.

  • Нуждата да бъдете оценени. Външният вид и лъжите ви карат да вярвате, че и обществото ще ви приеме по този начин.

  • Лъжите прикриват самоличността, която се нуждае от внимание (ако ме възприемате като мил човек, ще спечеля доверието ви и ще получа нещо от вас).

2.Житейски закон: любов без зависимост

Друг извод, до който хората стигат през живота си е фактът, че любовта няма значение, ако се основава на зависимост.

Малко неща изискват толкова много експресивност, свобода, автентичност и характер както го прави любовта.

  • Ако връзката ви се основава на зависимост от партньора ви до такава степен, че сте се обезличили и сте се превърнали в сянка на любимия си, то това чувство постепенно ще отслабне и ще се превърне в разочарование.

  • Зависимостта в любовта води до нещастие, а след време – и в депресия.

  • Малко житейски уроци са толкова ценни, колкото тези, които ви съветват първо да обичате себе си.

  • В днешното общество и дори в семейството постоянно ни се напомня, че в името на любовта трябва да се прави всичко и че ако истински обичате някого трябва да сте с него до последния си дъх.

  • Вярно е, че има различни видове любов, но запомнете, че никога не трябва да загърбвате собственото си аз.

  • Независимо дали става въпрос за любов към децата или партньора ви.

Първо защото “да се откажете” от себе си не означава, че ще дадете най-доброто от вас на тези, които обичате. Хората с ниско самочувствие губят от жизнеността, физическата и емоционалната си енергия.

Обичайте, не бъдете подчинени. Бъдете създателите на здрава връзка, която не се основава само на зависимост.

 3.Житейски закон: говорете, без да обиждате

е бащата на “Транзакционния анализ.”

Този метод ни учи, че изграждаме личността и самочувствието си на основата на емоционалните и социални „транзакции“ и връзки с другите, които ни учат и общуват с нас всеки ден.

  • Когато “натоварите” думите си със скрита обида, ирония и презрение това води до така наречените от Ерик Берн негативни емоционални ласки.

  • Този вид “ласки” чрез речта могат да нанесат по-големи поражения от удар или физическа агресия. Това е потъпкване на личността, което хората понякога дори не осъзнават.

  • Има хора, които крещят, а не говорят. Има хора свикнали да мразят, които измислят шеги, с които въпреки че звучат забавно те нараняват другите.

Важно е да внимавате как говорите, какъв тон държите. И да подбирате думите си внимателно, така че винаги да излъчвате позитивни емоции.

По този начин инвестирате в съвместния си живот с другите хора и печелите уважението им.

                                                                                                 източник: zdraveikrasota.bg



 






Гласувай:
4



1. krumbelosvet - Не знам
11.04.2019 14:45
дали сега в часовете по "човек и общество" казват на децата как да НЕ ОБИЖДАТ. Никой не печели от обидата, най-малко печели обиждащият. Забелязал съм от филми и общуване с ПО-ФИНИ хора, че те умеят да не обиждат.
А Захари Стоянов, например, харесва простонародните БЕЗЗЛОБНИ обиди, вместо школувания светски език, "лицемерие" според него, но не е прав. Случва се обаче, в добра атмосфера, като между играещи си деца, доброто разположение което "плува във въздуха", изразено с езика на телата, ТОНА на говорене, мимика и усмивка, да обезсили случайна обида. Тогава възрастните я забелязват, а децата - не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801276
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031