Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2019 13:24 - В ДНЕШНИЯТ ДЕН
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 301 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

След това празникът продължи с водосвет пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, като бе предшестван от традиционното шествие, водено от ученици на СДС „Св. Йоан Рилски“, които носеха и тази година иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий.

Публикуваме словото на Негово Светейшество патриарх Неофит:

Ваши Преосвещенства, боголюбиви отци,скъпи ученици и учители, обични в Господа братя и сестри,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

В деня, отреден за държавно и всенародно честване на нашата просвета и култура и на славянската писменост, светата Църква молитвено се присъединява към радостта и светлината на празника, измолвайки от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години за нашия благочестив православен народ, за неговия продължаващ във времето духовен и културен напредък и светли бъднини. Почитаме, прекланяме се и благоговеем пред образите и делото на светите равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий и на всички техни ученици и продължители на положеното от тях начало, които и сега продължават да се трудят неуморно на попрището на духовността и книжовността, на просветата и културата. Трудът на всички съвременни приемници на светите братя и на техните ученици във времето е залог за пребъдването на нашия православен народ и за неговото продължаващо утвърждаване в православната вяра и духовност, във вечните и непреходни истини на светото Евангелие, оставено ни веднъж и завинаги като единствен верен път към вечния живот от нашия Господ, Спасител и единствен истински учител – Иисус Христос.

В този ден мислите ни и нашите молитви са с всички просветни и културни дейци, работещи всеотдайно на духовно-просветното и културното поприще – както у нас, така и сред българските общности зад граница, и особено с децата на България – учениците и студентите, които и днес се обучават в духа и традициите, положени някога от светите братя, защото те, нашите деца, са бъдещето на България и ние вярваме, че сред тях са и новите приемници и продължители на великото и наистина свято равноапостолно дело на българските и славянски просветители. На всички тях всесърдечно пожелаваме крепко здраве и сили, усърдие в усвояването на преподаваните знания и искрена радост от напредването им в науката, просветата и книжовността.

Да благоволи Бог, щото делото и заветите на нашите богоозарени просветители да пребъдат и благочестивият ни православен народ да остава все така верен на завещаното му от всички тях и от всички достойни наши предци, защото във вярното им следване е и залогът за нашето настояще, и особено за нашето бъдеще.

Бог за пази България!

Христос воскресе!

За много и благословени години!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

image




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800695
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031