Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2018 23:18 - Целта на властта. Автор: forma
Автор: grigorsimov Категория: Политика   
Прочетен: 1558 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И аз разбрах целта на временната (светска) власт, въпреки, че това, не е особено трудно! Затруднението идваше от характера ми, защото  възприемам всеки с добронамереност.
Дълго очаквах да се прояви промяна в действията й, но без резултат – каквото си знаеше баба, това си баеше. Оправдавах я, заради неопитността й - с ограничените й възможности да се учи и да се променя, в нелеката задача да управляваш по-умни. Накрая се отказах и изведнъж ми светна: - 
Тя се стреми да изравни нивото на бедност на народа с нивото на глупостта си! Стреми се изравни безхаберието си към всичко и всички, дори, към инвалидите - с безкрайността на ограничеността си, и с пълната липса на добронамереност!

image

                                                                                                   Салвадор Дали

Но, в това няма нищо ново си казах и отворих избраните съчинения на Макиавели, а от „Флорентински истории“ прочетох мисли - писани, преди петстотин години!
*
..."И колкото измамата е по-успешна и по-ловка, толкова по-голяма слава и похвала носи тя на измамника. Получава се така, че причинителите на зло са възхвалявани като умни, а порядъчните ги порицават за глупост.
Младежите безделничат, старите развратничат, мъже и жени от всички възрасти се отдават на лоши привички. Това поражда сребролюбието, което може да се види у всички граждани и стремежа, не към истинската слава, а към недостойни почести – източници на всякаква ненавист, на вражди, разногласия, и разцепления на партии, които, на свой ред, пораждат смъртната присъда, изгнанията, униженията на добрите граждани, и превъзнасяне на злосторниците. Защото добрите хора, уверени в своята невинност, не търсят, подобно на  злонамерените, някакви поддръжки и почести, така, че незащитени и не обградени от почести, те загиват.
Безнаказаността на злото поражда у всички стремеж към партиите, както и към могъществото на същите, защото злонамерените ги следват, поради алчност,  и честолюбие,  а достойните - по необходимост.
Най-пагубното, което може да се наблюдава във всичко това, е изкуството, с което деятели и водачи на партии прикриват, зад най-благородни слова, своите замисли и цели като неизменно са врагове на свободата, защото я потъпкват под предлог, че защитават държавата, ту от оптиматите, ту от популаните.
Понеже наградата, която очакват от победата, не е славата, че са освободили родината,  а удовлетворението от това, че са победили своите противници и са им отнели властта. И когато, накрая властта се окаже в техни ръце, няма несправедливост, нито жестокост или хищно деяние, което те да не се осмелят да извършат.
От този момент правилата и законите се издават, не за общото благо, а за изгодата на отделни лица, от този момент решенията за война, за мир, за сключване на съюзи се вземат, не за слава на всички, а в интереса на малък брой хора!"    Николо Макиавели / 1469 – 1527 г. /, Избрани съчинения,
прев. Ив. Тонкин.



Гласувай:
0



1. radostinalassa - Необходимо е само, да се изберат..
18.08.2018 12:04
или по - точно назначат правилните хора за управници.И те да слушат какво им диктуват САЩ / Англия /. Но народът това не го устройва.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: grigorsimov
Категория: Политика
Прочетен: 28313739
Постинги: 4287
Коментари: 7547
Гласове: 8239
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031