„Икономиката икономична, дело на всеки” беше девиз от близкото минало. Ние, закърмените с тези повели, винаги щем не щем се съобразяваме с тях. Те са пропити в клетките ни. Затова правя това ядене, за да не изхвърля нищо от пилето и в същото време обирам де що има зеленчук из хладилника и шкафа.
Може много да ви прилича на стандартното „пиле с ориз”, но рискувайте и сгответе тази рецепта, за да се убедите, че е по- вкусна от „класиката”. Дали това е истинско (италианско) ризото, няма да споря. Все пак не съм професионален готвач и съм свободен да наричам кулинарните си опити както пожелая.
Време за приготвяне: 30-40 минути, без варенето на пилетоПорции: 3 броя
Продукти:
- Всичко останало от 1 пиле след махане на 2-те бутчета и гърдите;
- 6 с.л. ориз;
- 2 моркова;
- 1 чушка;
- 1 глава лук;
- 1 Ѕ ч.ч. смлени домати или Ѕ ч.ч. доматено пюре;
- 1 скилидка чесън;
- 100 гр кашкавал;
- 4 с.л. олио;
- черен пипер;
- 1 щипка босилек;
- сол.
Приготвяне:
Сварете пилето. Ако не забравите- отпенвайте, ако не- после се прецежда бульона.
След като изстине, обезкостете свареното пиле. Ако има по големи парченца месо, наситенете ги. Трябва да са с големина като за супа, макар че по някой краища на България са ми сервирали супа с цяло крило или бутче в нея.
Изчистете лука и го нарежете на ситно, но не като настъргано. Сложете олиото в тиган и добавете лука. Запържете до като подготвяте морковите.
Измийте и изчистете морковите. Нарежете ги на дребни парченца, около Ѕ см. Прибавете ги към лука. Запържете до като подготвяте чушката.
Измийте чушката и я нарежете на малки парченца, като моркова. Добавете я в тигана.
Измийте ориза и го сложете в тигана. Пържете ориза и зеленчуците до като ориза се „оцъкли”. Помните вица за „оцъклянето”, нали.
Налейте 2 ч.ч. от бульона от варенето на пилето в ориза. Сложете сол и черен пипер. Ако се наложи, добавете още бульон.
Малко преди да се усвои течността от ориза, добавете парченцата пилешко месо.
Сложете сготвеното в чинии, като му предадете вид на обърната купичка.
Ако използвате смлени домати, сложете ги да се изварят, до като станат на половина. Ако използвате пюре, разредете го с вода и го сложете в съд на котлона за да заври. Аз лично предпочитам с пюре, защото първо е по- вкусно и второ смлените домати, колкото и да извират винаги са разводнени. Трябва да сложите малко брашно за да се избегне това.
Овкусете го със сол. Пюрирайте чесъна и го дабавете в соса. Сложете босилека. Нека да поври 1 минута.
Залейте със соса порциите с ориз.
Настържете кашкавал върху соса преди сервиране.
Идеи за Коледни подаръци
От май 2014 г. на всички новородени в ЕС...