Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2014 14:14 - 8 здравословни причини да добавите още канела към храната си
Автор: bilkata Категория: Рецепти   
Прочетен: 1070 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.01.2015 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Канелата е популярна подправка, която повечето от нас понякога добавят към кексове, кафе или горещ шоколад. Има обаче още няколко причини, за да я използвате още по-често. Естествено, не е нужно да я добавяте към всичко, което ядете, но включването и в храната може да помогне за подобряване на цялостното ви здраве. Освен това, тя ще добави фантастичен вкус към вашето всекидневно меню. И докато най-вероятно няма да използвате тази подправка във вашите супи, може да я добавите в различни десерти и напитки. Канелата притежава в изобилие калций, фибри, желязо, флавоноиди, манган, както и някои силни антиоксиданти. Прочетете, за да открие 8 здравословни причини да добавите повече канела в ястията си

image

Канела – на пръчици и на прах

1. Канелата подобрява мозъчната функция

Доказано е, че миризма на канела увеличава когнитивният процес, а редовната консумация подобрява мозъчните ви функции. Канелата спомага за засилването на паметта, съсредоточеността и концентрацията, намалява риска от болестта на Алцхаймер. Консумирането на малко канела всеки ден помага в борбата с депресията и раздразнителност а, също така предотвратява главоболие. Добавете малко канела (но не прекалявайте!) на сутрешното си кафе или шейк и се насладете на всичките и ползи за здравето.

 

2. Полезна е за сърцето

Когато става въпрос за сърдечното здраве, хората винаги се опитват да консумират повече храни и подправки, които са полезни за сърцето. В едно изследвания на Penn State се твърди, че добавянето на подправки като канела и куркума в хранителния режим, помага за намаляване на негативните ефекти от консумацията на мазни ястия. Въпреки, че е по-добре да се избягва високо съдържание на мазнини в храната, тъй като те увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, добавянето към тях на канела или куркума може да бъде добро решение.

 

3. Помага ви да отслабнете

Когато се комбинира със здравословна диета и редовни тренировки, канелата също може да ви помогне да отслабнете. Тя спомага за повишаване на метаболизма и регулира нивото на кръвната захар, която играе ключова роля за намаляване на теглото. Добавете щипка канела към вашите овесени ядки, или кисело мляко, или която и да е диетична храна за да подобрите резултатите от намаляването на теглото. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага, но все пак е крачка в правилната посока.

 

4. Осигурява здрав стомах

Канелата е изключително полезна за добрия тонус на стомаха и червата. Тя помага за предотвратяване на лошото храносмилане, синдрома на раздразнените черва, киселинния рефлукс, диария, и дори на хронични болести като артрит. Всички те могат да бъдат облекчени чрез консумация на канела. Вероятно не използвате канела вашите супи, но можете да я добавите примерно към зеленчукова супа, супа от леща и чорба от черен боб

 

5. Помага за предотвратяване на рак

Консумирането канела помага за предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки. Раковите клетки поемат глюкозата и игнорират метаболитните сигнали, затова е важно да се контролира нивото на кръвната захар и да се възстанови здравословния метаболизъм. Добавянето на канела да си ежедневна храна може да ви помогне. Добавете половин чаена лъжичка канела на прах към вашата овесена каша или чаша мляко, за да се насладите на всички и свойства в борбата срещу рака.

 

6. Помага за контрол на промените в настроението по време на ПМС

Канелата е добър източник на манган, който помага за контрол на промени в настроението и предотвратяването на спазми по време на ПМС. Нещо повече, канелата съдържа канелен алдехид, който помага за хормоналния баланс. Консумирайте малко канела заедно с хранитте, които помагат в борбата с ПМС, като банани, тъмен шоколад, ядки, авокадо, бадеми и кисело мляко, за да направи тези дни по-леки и щастливи.

image

7. Полезна е за здравето на венците

Канелата е една от най-популярните съставки в повечето води за уста и дъвки, и нищо чудно, че това е така. Работата е там, че канела има мощни антибактериални свойства и предпазва венците и зъбите от заболявания. Също така освежава приятно дъха. Това е още една добра причина за да я добавите към вашата храна.

 

8. Полезна е за вашата кожа

Благодарение на своите антибактериални свойства, канелата помага за облекчаване на сърбеж и зачервяване по кожата. Канелата също така може да помогне в борбата с акнето. Благодарение на естественото производство на топлинна енергия, канелата е подходяща за масажи, и спомага за облекчаване на мускулни и ставни болки.

Имате ли нужда от някакви други причини, за да добавите канелата към ежедневното си хранене?  Мисля, че вече имате добра причина да изпиете чаша канелен чай или кафе още сега.

 Източник: http://womanitely.com/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bilkata
Категория: Други
Прочетен: 39084
Постинги: 16
Коментари: 2
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930