Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 21:10 - 10 неща, които можем да направим до края на Великия пост
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Автор: Прот. Александр Ильяшенко

imageОстава една седмица до края на Великия пост, след нея е Страстната седмица, за която се подготвяхме, и която е посветена на съпреживяването на Кръстния път на Спасителя към Голгота и Възкресението.

Както винаги постът се изниза незабелязано, затова преди края му е добре да се спрем и да се измъкнем от потока на суетнята, който поглъща всичките ни сили и време, за да успеем да изпълним поне част от онова, което бяхме планирали да направим през Великия пост. В тези последни дни на поста трябва да се мобилизираме. Предлагам следния списък с дела, които да бъдат завършени преди края на поста:

 1. Усърдно да се помолим, за да ни даде Господ да видим своите грехове, да се подготвим за изповед и да пристъпим към нея.

2. Да отидем на Литургията на преждеосветените дарове, която се отслужва в сряда и петък само по време на Великия пост и да се причастим на нея.

3. Да започнем да четем утринните и вечерни молитви или да разширим молитвите, които обикновено казваме. Да се опитаме да се молим с по-голямо внимание.

4. Да прочетем поне едно от Евангелията. Има хора, които през Великия пост прочитат и четирите евангелия, но ако не успеете, то поне препрочете едно.

5. Да свършим неотложните дела, които отлагаме, за да си освободим Велики четвъртък и Велики петък на Страстната седмица.

6. Да посетим роднините и да отделим внимание на семейството си или поне без да бързаме и с любов да си пообщуваме с тях и да ги изслушаме.

7. Да изпълним отдавна дадено обещание – да закачим картината на стената, да оправим шкафа или нещо друго, което обещаваме да свършим седмици наред и не правим.

8. Да ограничим общуването в интернет – със силата на волята си или ако не можем така, чрез специална програма, която контролира времето на престоя в даден сайт, и да минимизираме поне за две седмици участието си в социалните мрежи.

9. Да поискаме прошка и да се сдобрим с някого, когото сме обидили отдавна или наскоро.

10. Да вземем участие в някоя милосърдна инициатива – да дарим поне малка сума или да отделим от времето си, най-важното е да направим първата стъпка към някого, който е зле и се нуждае от нашата помощ.

Източник: Православие и мир

 

Превод П. Спирова

                  Копирано от http://dveri.bg/





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811069
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930