Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2014 20:46 - ЗА БОГОСЛУЖЕНИЕТО /част 16/ ПРИЧАСТИЕ И ОТПУСТ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1591 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 26.02.2014 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

След ОТЧЕ НАШ ,свещенослужителите в олтара пристъпват към самото причащение. Всички свещенослужители, участващи в богослужението, по старшинство, вземат първом част от св. Агнец и след това отпиват три пъти от св. чаша. В това време навън се пеят духовни химни, наречени "Причастни".
      След като свещенослужителите се причастят, дяконът всипва в св. чаша всички останали частици. През време на всипването той спомня за възкресението Христово, за св. Богородица и за нашето бъдещо още по-истинско и пълно приобщение във вечното Христово царство.
Когато всичко бъде готово за причастяване на вярващите, завесата се открива, дяконът отваря царските двери, приема от свещеника св. чаша и велегласно приканя: "Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете!"
       Со страхом Божиим...Ония от християните, които са се приготвили за св. причастие чрез надлежен пост, изповед и взаимоопрощение, пристъпват наистина с благововение, вяра и любов към св. тайни. В дълбока християнска древност и миряните са се приобщавали както свещенослужителите - под двата вида, т.е. приемали са в ръка частица от Христовото тяло и са отпивали от Христовата кръв, но в VI в. тази практика, поради някои причини от практическо естество, е била изменена. Днес християните пристъпват към св. причастие с благоговейно скръстени ръце на гърди.
         Към приемането на св. тайни ние се приготвяме чрез установени молитвено правило: вечерта преди причастяването четем особен канон, акатисти, вечерни молитви, а сутринта - причастни молитви. След приемане на св. причастие ние благодарим с нарочни благодарствени молитви.
        След приобщението свещеникът благославя богомолците и ги осенява със светите дарове. Причастниците благодарят Господу, загдето ги е сподобил да се приобщат със светите и животворящи тайни.
      Следва Задамвонна молитва и отпуст
     Свещеникът подканя богомолците да излязат смиром, чете гласно т.нар. "задамвонна" молитва, след която се пее трикратно: "Да бъде благословено името Господне от сега и до века!"  Свещеникът дава отпуст, благославя и отпуща народа.
     Следва проповед базирана на Литургийното Евангелско четиво. След което свещеника раздава нафора /частици от просфората/
     Всички богомолци излизат смиром от св. храм и отнасят по домовете си благословението на св. литургия.

    С това завършва моят опит да разкажа и обясня какво се случва по време на Литургията. Дано съм ви бил полезен .
    Ползвал съм много източници, но основно :
     http://www.pravoslavieto.com
    книгите "Вяра, надежда, любов" от Макариополския епископ д-р Николай и архимандрит д-р Серафим (Алексиев) и "Литургика" от проф. Благой Чифлянов. На места повествованието е допълнено с текстове от ректора на Свето-Тихоновския Богословски Институт о. Владимир Воробьов и от о. Томас Хопко.
  
  БОЖИЕТО БЛАГОСЛОВЕНИЕ ДА Е НАД ВАС !










Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813669
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930