Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2014 21:16 - НА МНОГАЯ ЛЕТА ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 771 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

“Радвай се, благодатна! Господ е с тебе” (Лука 1:28)

СКЪПИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Днес Светата Църква ни призовава към всеобща радост в светлия празник Благовещение, защото този е “първият и всечестен ден” (св. Атанасий Велики) на Божието благоволение за спасение на човешкия род. След грехопадението на праотците Адам и Ева, Бог обещал Месия, който да го изкупи от греха, да го научи да се бори със злото във и вън от себе си.

За изпълнение на това велико и съдбоносно дело послужила една скромна девица – Мария от Назарет, посветена от родителите си в постоянно служение на Бога. Тя станала стълба, по която Бог слезе на земята. Не пожелала да встъпи в брак, обручена за праведния старец Йосиф, Мария продължила изпълнението на всички благочестиви дела, към които привикнала по време на престоя си в храма. Пребивавала в единение и безмълвие, четяла свещените книги, занимавала се с ръкоделие.

В един ден пред нея се явил архангел Гавриил и й казал: “Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” (Лука 1:28). Пресвета Дева Мария се смутила от неговия поздрав. Но след като архангелът я успокоил и й благовестил за зачатието на Божия Син, избраната Богоотроковица проявила всеотдайна преданост на Божията воля, отговаряйки: “Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти” (Лука 1:38). Тези слова следвала през всички дни на живота си, във скърбите, които понесла, както й предрекъл праведният Симеон: “И на тебе меч ще прониже душата” (Лука 2:35).

Нейното смирение и нравствена чистота проличават най-ярко в думите, които Св. Дева казала за себе си: “Душата ми величае Господа…, задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си” (Лука 1: 46, 48).

Като станала майка на Богочовека Иисуса Христа, тя съединила земята с небето, Божеството с човечеството. Като Божия майка тя е и наша духовна майка, усърдна застъпница за нас пред Своя Син и наш Бог. По нейното ходатайство възлизат към Божия престол молитвите на верните. Чрез нея слизат милостта и благословението Господне към нас.

С майчинска обич утешава скърбящите сърца, избавя от беди, подкрепя в богоугодни дела. Нейното милосърдие и състрадание са безгранични.

Възлюбени,

С благата вест в Назарет дойде избавлението на жената от унижението и оскърблението, от робското отношение към нея в езическия свят. Християнството й създаде нов светъл образ, възвиси я на недостижим пиедестал, изграден върху божественото й право да бъде съпричастна на великото тайнство за единение с Христа.

Затова свети апостол Павел благовести: “Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса” (Гал. 3:28).

Сам Спасителят бе следван от жени по пътя на страданията Си. Те съчувствали на болката Му, не се отрекли от Него, не станали съучастници в поруганието и разпъването Му. Водени от крепка вяра и обич, в ранната утрин жени-мироносици се отправили да помажат пречистото Му тяло, според стародавния обичай, без да се страхуват от силните на деня.

И днес православните храмове са изпълнени с вярващи, благочестиви християнки, които с дръзновена обич и вяра в Божия Син и с упование в молитвите на Света Богородица следват своята мисия като стожери на домашната църква и радостно славословят: “Радвай се, невесто неневестна”.

Амин!






Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811170
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930