Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2014 14:11 - ЕДНО СПОДЕЛЕНО ИНТЕРВЮ С ОТЕЦ БОЯН САРЪЕВ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 21.06.2014 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бог проверява дали е изчезнала напълно любовта ни към ближния
  • Политици използват трагедията – това е липса на човещина и морал

  • В деня на национален траур ще служа в памет на мъртвите в Баташката църква светиня, казва
    о.Саръев.

Интервю на Мая ГЕОРГИЕВА

image

- Отче Бояне, какъв знак ни дава небето със смъртната трагедия във Варна и Добрич?

- Опасно и рисковано е да се говори за знаци и то идващи от Бог. Хората са много чувствителни и не трябва да се спекулира с вярата. Но дълбоката истина трябва да я търсим в отдалечаването си от Бог. Бедствието има и чисто житейски измерения – неправилното стопанисване на земята, която Бог ни е дал, безразборната сеч. Изобщо цялото ни отношение към природата е варварско. Бог ни даде земята да я доукрасяваме и облагородяваме, а ние още от зората на човечеството отказваме да сме нейни пазители. Вървим егоистично по своите си пътища, търсим само материалното, но те водят в грешната посока и не са Божията пътека и закони. Затова идват и беди, под формата на природни катаклизми и бедствия. Те не са толкова Божии наказания, а само предизвикани от хората.

- Предупреждавате да не злоупотребяваме с Бог и неговите наказания, а как да приемем случващото се?

- Да го приемем като изпитание – тежко изпитание. Така Бог проверява дали е изчезнала напълно любовта ни към ближния, дали е останало у нас някакво чувство на състрадателност към страдащите, към нуждаещите се, към търсещите спасение. Те викат Божието име, но ние човеците трябва да отворим сърцата и душите си и да бъдем съпричастни с ближните си. Какъв по-добър момент от сегашния да покажем доброто, християнското, да го издигнем над личните страсти и егоизъм. Кога, ако не сега е часът да бъдем човеци, а не животни.

- Защо политиците се скриха от трагедията?

- Политиците нямат дивиденти от тази работа, поне на този първи етап, когато трябва безкористно да се помага. Но има и политици, които отново трупат дивиденти от смъртната драма, от природните бедствие, които са извън нас и се случват, независейки от управляващите и властта. Но да се политиканства при тази трагедия, е липса на човещина и морал.

- Оказва ли влияние политическата криза върху живота на българите, къде да търсят надеждата хората?

- През последния месец просто в държавата се води една кампания за лични интереси и лично оцеляване на някои политици. Тези хора виждат околния свят единствено през личното си обогатяване. Народът, проблемите за ежедневното оцеляване не съществуват за тях. Нямам друго обяснение на случващото се. Няма държавническо отношение за съзидателност, а просто едно политиканстване от избори до избори. Но тъжното е, че при народа положението е катастрофално, той е изоставен, търси, но не вижда водачи.

- Къде трябва да са насочени мислите ни в такива трудни часове на изпитание?

- Към чистата молитва към Бог, към любовта и съпричастността със страдащите и бедстващите. Аз се моля за жертвите и за живите, спасени от тази стихия. По Божията воля в деня на национален траур – 23 юни, на мен се пада ред да служа в Баташката църква светиня, където при потушаването на Априлското въстание са изклани стотици невинни християни. Наистина намирам това съвпадение за знак. Ще отслужа панихида за загинали от това природно бедствие и за всички невинни жертви на природните стихии. Но трябва и всички да се молим смирено в душите си. Чистата молитва е връзката ни с Господ.

Faktor.bg








Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3811185
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930