Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2014 21:02 - "Господи , спаси ни от благочестивите! " част пета
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1724 Коментари: 2 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

/продължение/


Ти, който ходиш на църква, каква полза ти донесе Църквата? Например, ходил си на поклонения, видял си старци, видял си свети мощи, видял си Света Гора, иконата на Света Богородица в Тинос и си се завърнал. В крайна сметка каква е ползата от всички тези неща? Преобрази ли се сърцето ни? Станахме ли по-смирени човеци? Станахме ли по-милосърдни човеци? Станахме ли по-кротки човеци в семейството ни, в манастира ни? Или там, където работим? Това е, което има значение. Ако не сме успели да постигнем тези неща, нека най-малкото станем смирени – чрез покаянието. Нека бъдем смирени. Ако дори това не успеем, тогава сме достойни за голямо оплакване. За оплакване сме. Защото, за съжаление, времето върви и минава, а ние отдаваме значение на годините.

Когато попитаха старец Паисий колко години е на Света Гора, той казваше: «Дойдох същата година, когато дойде мулето на съседа ми». Неговият съсед – старец Зитос – имаше едно муле и знаете, че на Света Гора всяка килия има по едно животно, едно муле, върху което товарят вещите си. Това животно живее много години, не купуваш всеки ден мулета, скъпи са. И тъй, в годината, в която дойдох на Света Гора, съседът ми купи мулето. Едни и същи години сме на Света Гора, но горкото си остана муле и аз си останах същия. Не се промених». И тъй, казваме много пъти например, че 40 години служа и го казваме това ние, свещениците и калугерите. 40 години съм в манастира. Ама годините са в твоя вреда. Бог ще ти каже: «40 години и още не си успял да постигнеш нещо? 40 години и още се гневиш, още осъждаш, още роптаеш, още се противиш, още нямаш послушание? 40 години си тук и още не си научил азбуката на монашеския живот, на християнския живот?» Какво да ги правя годините ти? Какво да правя с всичко това?».

Всичко тези неща са в наша вреда. Казвам това преди всичко за себе си. Защото важат за мене първо и тъй като ги зная от моя опит, затова ви ги казвам. Не ги казах за тебе. За мене ги казах. За мене на първо място.

Всичко това го казваме най-малкото, за да се смирим. За да си затворим устата – когато имаме в нас целия този егоизъм и всички онези неща, които за съжаление ни правят за смях и ни карат да изглеждаме неразумни пред Бога. Ако се смирим и престанем да се мислим за нещо велико, тогава наистина човек може лека-полека да започне да поправя себе си чрез покаянието, което се ражда като плод на смирението. Този, който не търси оправдания, той се покайва. Този, който намира оправдания, той никога не се покайва, никога няма да научи какво означава покаяние, този човек, който винаги – независимо дали вътрешно или външно – оправдава себе си. Затова нека изследваме себе си. «Изпитвайте себе си» (срв. 1 Кор. 11:28) – казва св. Апостол Павел. Изследвай себе си дали Божията любов е в тебе. И не толкова дали това е така, а най-малкото дали живеем в пространството на покаянието, за да може Бог да изцели нашето същество. Нашата връзка с Църквата ще ни изцели. Нека станем хора, изцерени от страстите и греха.

Мнозина се питат как да стигнем до това. Как да стигнем до това ли? Когато оставим себе си в ръцете на добрия Лекар Бога – когато се оставим с вяра в Божиите ръце. Бог знае за всеки един какво е необходимо и ще ни води по пътищата, по които лека-полека, с течение на годините, човек ще се усъвършенства, ще стигне до съвършенство. Стига само да се предадем с вяра на Бога, както предаваме себе си с вяра на лекаря, или например на капитана на кораба. Имаме вяра. Тя ни води и не се тревожим за това къде отиваме и кога ще стигнем, защото знаем, че Този, Който управлява кораба се грижи, бди, знaе пътя и внимава.

                                                                                         /следва/






Гласувай:
16



1. ivoki - Поредния абсурд в blog.bg :
20.09.2014 21:10
Прочетен: 0 Коментари: 0 Гласове: 1
цитирай
2. valeska - Поздрав!
21.09.2014 11:54
Смирението е мъдрост...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801162
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031