Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2015 11:45 - 3АДУШНИЦА Е ! ДА СЕ ПОМОЛИМ 3А ПОЧИНАЛИТЕ. /защо?/
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2153 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Слово за Задушница
„Милост за даване да имаш към всеки живееш, но и умрелия не лишавай от милост” /Сир. 7:36/.
Братя и сестри! Любовта към починалите наши родственици възлага на нас, живите задължение да се молим за спасението на техните души. Молейки се за починалите родственици, ние им доставяме единственото благо, което жадуват душите им – Божията милост. Освен частните помени за починалите Светата Църква е установила общи помени. Дните на особения общ помен за починалите се наричат Задушници. В тези дни се възпоменават всички преди векове починали наши отци, братя и сестри по вяра, сподобили се с християнска кончина, както и тези, които бидейки застигнати от внезапна смърт, не били напътствани в задгробния живот от молитвите на Църквата. Защо именно в съботите, а не в други дни е установено да се молим за упокоение на душите? Защото денят събота, като ден за покой, по своето значение е най-подходящ за молитва за упокоение на душите.
Поменът за всички починали благочестиви християни е установен в събота преди Петдесетница пред вид на това, че със слизането на Светия Дух се завършило домостроителството за спасение на човека, а в това спасение участват и починалите. Затова Църквата, възнасяйки на Петдесетница молитви за оживотворението от Дух Свети на всички живи, проси в самия ден на празника и за починалите благодатта на всесветия и всеосвещаващ Дух Утешител, с която те се сподобили още приживе, да бъде източник на блаженство, тъй като Светият Дух «оживява всяка душа». Затова в навечерието на празника, в събота, Църквата посвещава на помен за починалите, на молитва за тях. Свети Василий Великий, съставил умилителните молитви на вечернята на Петдесетница, говори в тях, че Господ най-вече в този ден благоволява да приеме молитвите за починалите и даже за «тези, които са ада държани».
Молитвата за починалите – това е нашата главна и неоценима помощ за отишлите в другия свят. Покойникът не се нуждае толкова от гроб, от надгробен паметник, още повече от възпоменателна трапеза – всичко това е само данък на традициите, макар и благочестиви. Но вечното живата душа на починалия изпитва голяма потребност от постоянна молитва, защото не може сама да върши добри дела, с които би била в състояние да умилостиви Господа.
Православната Църква не възнася молитви за хора, съзнателно отхвърлящи Бога и Църквата, отпаднали от Православието в разколи, ереси и секти, отлъчени от Църквата, занимаващи се с окултизъм, с магии, с екстрасенсорика и т.н., а така също за самоубийците, съзнателно лишили се от живот или погинали от пиянство и наркотици.
Нашите отношения с ближните не се прекратяват след смъртта им. Смъртта прекъсва само видимото общение с тях. Но в Царството Христово няма смърт, а това, което ние наричаме смърт, е само преход от временния живот във вечния. Нашите молитви за починалите – това е продължение на нашите отношения с ближните. Ние, които вярваме, че нашите починали не са умрели, вярваме и в това, че Премилосърдният Господ, по нашите молитви, ще прости душите, умрели макар и в грехове, но с вяра и надежда за спасение.
Наше задължение е да се грижим за тези членове на Църквата, които са свършили своето земно съществуване, и с нашите молитви да облекчим състоянието на починалите.
Мнозина не са успели преди смъртта да се сподобят с тайнствата покаяние и свето причастие, умрели са от неочаквана или насилствена смърт. Починалите вече не могат сами да се покаят, да дадат милостиня. Само принасянето за тях на Безкръвната Жертва, молитвите на Църквата, милостинята и добротворството за тях могат да облекчат тяхната задгробна участ.
Освен молитвите за починалите трябва всячески да проявяваме милост и да извършваме добри дела, защото "милостинята избавя от смърт и може да очисти от всеки грях" (Тов. 12:9).
Св. Иоан Златоуст съветва: "Почети умрелия с милостини и добротворства: защото милостинята служи за избавление от вечните мъки".
От много отдавна е известен благочестивият обичай да се устройва възпоменателна трапеза за покойниците. Но, за съжаление, много помени се превръщат в повод за родствениците и приятелите да се съберат заедно, да се видят, да обсъдят това-онова, да поклюкарстват, вкусно да похапнат и попийнат, вместо като православни християни и на възпоменателната трапеза да се помолят за починалите. Често сме свидетели как след панихиди, отслужени в храма, близките на покойниците се разполагат като в закусвалня, говорят на висок глас, без да се съобразяват, че се намират в дом за молитва и сякаш забравят, че покойникът се нуждае от техните молитви.
Братя и сестри, да не забравяме за хората, завършили своето земно съществуване. Трябва да се молим за тях, да ходатайстваме за тях пред Бога и да вършим за тях добри дела, които те не са успели да направят на земята сами.Днешният ден е посветен на паметта на всички преди векове починали православни християни, наши отци, братя и сестри! И ние трябва да им окажем нашата молитвена помощ и да потвърдим с това нашата любов към тях. Амин.
            
от ФБ страницата на
Катедрален Храм Св. Богородица-Пловдив




Гласувай:
12



1. ivoki - ЗАДУШНИЦА +Молитвите, милос...
14.02.2015 12:18

ЗАДУШНИЦА +Молитвите, милостинята и помените, правени в чест на покойниците, могат да умилостивят Бога и да покрият много грехове. +В съботата срещу Неделя на страшния съд или Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички православни християни извършват помен в памет починалите "Задушница", това е ден за възпоменаване на душите на починалите. На Задушница се посещават гробовете на починали близки.За помена на гроба се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито, хляб и червено вино. Поменът се извършва на гроба, в храма или у дома. Обичайно на гроба свещеника извършва панихида или парастас. Житото е символ на възкресението , понеже по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако преди всичко не умре.(1Кор. 15:36)
Виното символизира кръвта на Иисус Христос. Запалването на ЦЪРКОВНА свещ е символ на нашета горещата вяра и надежда за светлина , пламъка напомня за безсмъртието на душата. Тамянът олицетворява чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Според православния канон погрешно е поставянето на храна на гроба на покойника. Библията отрича това. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да поменат покойниците си. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. Задушница се пада винаги в събота, тъй като в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават със своя свещеник гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости ". На следващия ден - НЕДЕЛЯ НА СТРАШНИЯ СЪД, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.
Свещеник Тодор Тодоров
цитирай
2. metlichina - тъжен ден...
16.02.2015 22:44
молим се за обичните ни хора, преминали отвъд... със сълзи в очите.
на мен ми е много тъжно в тези дни.. нека Божията милост е с тях..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3821124
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930