Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2015 20:06 - В ДНИТЕ КОГАТО СЕ ОТСЛУЖВА ПРЕЖДЕОСВЕЩЕНА ЛИТУРГИЯ.
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
2



               ВЕЛИКА СРЯДА
Нощта срещу сряда Господ е прекарал във Витания (Мат. 26:6-17). Тук, в дома на Симон Прокажения, една жена „грешница" е възливала скъпоценно миро върху главата на Спасителя, когато Той седял на трапезата. През това време в съвета на първосвещениците, книжниците и старейшините вече било решено да заловят Спасителя чрез хитрост и предателство и да Го убият.
Тук, противоположно на жената грешница и на нейната безкористна постъпка, в неблагодарната душа на Юда, един от дванайсетте ученици на Господа, се зародило престъпното намерение да предаде на беззаконния съвет своя Учител и Господ.
Затова в църковната служба на Велика сряда се прославя жената грешница и се порицава и проклина сребролюбието и предателството на Юда.
„Господи, падналата в много грехове жена, като усети Твоето Божество, взе чин на мироносица и като ридаеше, принесе Ти миро преди погребението. Горко ми, казваше тя, понеже за мене е нощ - невъздържаното блудство, мрачното и безлунно силно влечение на греха! Приеми потоците мои сълзи Ти, Който чрез облаците произвеждаш водата в морето. Наклони се към моите сърдечни въздишки Ти, Който чрез неизказаното Твое снизхождение наведе небесата! Дай да целуна и отрия с косите на главата си Твоите пречисти нозе, чийто шум Ева в рая по пладне като чу, уплашена се скри. Кой ще изследва, Душеспасителю, Спасе мой, множеството мои грехове и бездната на Твоите съдби? Не презирай мене, Твоята рабиня, Ти, Който имаш безмерна милост".
Св. Йоан Златоуст пише: „Изпълни се онова, което Христос предсказал за жената грешница. Където и да отидеш във вселената, навсякъде се възвестява за тази жена, макар че тя не е знаменита и не е имала много свидетели. Кой тогава възвестил и проповядвал всичко това? - Силата на Оногова, Който предрекъл това. Измина много време, но паметта за това събитие не е заличена. И персийците, и индийците, и скитите, и тракийците, и сарматите, и маврите, и жителите на Британските острови повествуват за това, което е направила жената грешница в дома на Симон Прокажения". А за Юда Златоустият учител казва: „Ще попиташ - как така Юда е станал предател, когато той е призован от Христос? Бог, когато призовава при Себе Си хората, не принуждава и не насилва волята на тези, които не желаят да изберат добродетелността. Той убеждава, съветва, прави всичко възможно да ги подбуди да станат добри. Но ако някои не живеят да станат добри, Той не ги принуждава".

Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията, които ни сполетяват и ни помилвай, защото си благ и чевоколюбец! Амин!

        image






Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3813297
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930