Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 14:54 - ДА РАЗТВОРИМ ПРОЗОЗОРЕЦА НА СЪРЦАТА СИ !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1355 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Вече сме казвали, че в Бога няма гняв. Неговата цел не е да наказва и да отмъщава. Ако допуснем това за вярно, ще излезе, че Той е жесток. Но в божествената святост няма и следа от жестокост.

Всяко изпитание Бог допуска като вид възпитателно средство спрямо нас и то се явява разновидност на духовната борба, от която всячески страним в живота си. Благият Господ се старае по многообразни начини да ни привлече към Себе Си. В Божиите очи на всички нас ни е дадено да се стремим към добри дела.

Днешната икономическа криза се явява голямо изпитание, проверка и назидание. Бог е необикновен възпитател. Той ни изпитва в името на нашето добро и нашата победа. Страната ни остана изложена на опасности, несигурна, уплашена, потънала в хаос. Духовно беззащитна, прелъстена от съблазните на благополучието, излишеството, свръхконсуматорството, натрупването на капитали и развратните удоволствия. Магнетичното сближаване на националния модел на живот с материалните блага доведе до скърби и дълбоки разочарования. Всички мислим единствено за това, какво ще ядем и ще пием. Бяха издадени многобройни книги с всевъзможни чудати хранителни рецепти. В търсене на щастието навсякъде и във всичко, не намерихме нищо друго, освен натрошени остатъци от него, мизерия, користолюбие и безотговорност.

Безработицата расте, бедността все повече се шири навсякъде, страданието се увеличава и хората се чувстват като същински руини, самотни и обезнадеждени. Без Бога всички тези неща се задълбочават до смущаващи нива. С Бога те не получават своето решение веднага, по някакъв магически начин. Но хората поне добиват усещането за присъствието на Бога, на Неговата Любов, благодатта на Светия Дух, утешение и надежда. Така те не изпадат в отчаяние сред ежедневните теготи. Изпълват се със сили да живеят в света, но без да бъдат замайвани от всякакви низости и гнусоти. Непоколебимата вяра ражда оптимизъм. Истинната любов дава простор за милосърдие и благотворителност. По такъв начин в сърцата на наранените ще влезе светлина и топлота.

Всички, които продължават да следват лъжливи богове или си правят кумири от хора в политиката, изкуството, науката, ще останат тежко излъгани. Без Бога всяка криза се превръща в тежък тормоз за хората и ги кара да преживяват ужасни заблуди и мъчителни страдания. Нечестивците, които впримчват лековерни хора в илюзии, видения за бъдещето и правят пророчества за антихриста, са хора, разпространяващи лъжи и вършещи грях. Налице е потребност от бдителност, благоразумие и трезвение.

Днес е време, в което трябва да намерим сили да прощаваме - искрено и сърдечно. Да станем смирени и състрадателни. Да даряваме любов и да бъдем снизходителни, милосърдни, отзивчиви и доброжелателни. Загубихме човешкото у себе си. Усмивките угаснаха. Лицата ни са помрачени от грубост и негодувание, които хвърлят допълнителна сянка върху нашите дела, думи, решения. Трудната ситуацията, в която се намира страната ни, няма да  бъде разрешена чрез нови тежнения, допълнителни мерки, нападки и отмъстителност. Полицията може да прибягва до арести, когато това е наложително, но тя няма право да прилага насилия. Съдиите не бива да изливат цялата си възможна суровост само върху отделни хора. Те представят себе си като твърди последователи на закона, но понякога показват прояви на крайни отклонения. Училищните преподаватели в цялата образователна система с нищо не подпомагат учениците си, когато са враждебно настроени, прекомерно взискателни и крайно критични. Нашите политици ни направиха за присмех и за нас правителството е нещо несъществуващо.

Настоящата криза ни дава шанс да се вгледаме в себе си със строгост, а в останалите - със снизхождение. Добротата е красота. В наши дни взаимното разбирателство, взаимното уважение и взаимното почитание са по-необходими от всякога. В затвореното помещение има отворен прозорец. Прозорец, който влива слънчева светлина и свеж въздух. Пролетта е прекрасен сезон. В нощния мрак ще затрепти светлината на свещичка и ще го разсее. Да разтворим прозореца на сърцата си с човечността и благостта, която е потребна всекиму.

автор: Старецът Мойсей Светогорец 

image
 

pemptousia.com/2012/11

Превод от английски: Анжела Петров

image








Гласувай:
11



1. lubovakoniamash - Много истина в пубикацията ти Иво!
21.05.2015 14:31
"Добротата е красота." А Любовта - съвършенство ще добавя аз.
Поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3815239
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930