Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2017 18:21 - Отбелязваме четири години от интронизацията на Българския патриарх Неофит
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МАЛКО ИСТОРИЯ ЗА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО :

„Нямаме дим от комин, но имаме патриарх! И той е Неофит!“. С тази култова реплика митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф влезе в историята на избирането на третия българския патриарх от наше време.
През далечната 927 г. Българската църква е призната и издигната в ранг на патриаршия и се превръща в първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим, в най-старата народностна църква в Европа и на славянските народи. След падане под Османско робство църквата губи своята самостоятелност, но през 1953 г. патриаршеският й ранг е върнат и за първи патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил, а след него постът е поет от патриарх Максим, който е един от най-дълго управлявалите патриарси в историята на Православната църква въобще. Трети избран е Русенският митрополит Неофит. Това се случва точно преди 4 години, на 24 февруари 2013 г. Новият патриарх е избран с мнозинство от Патриаршеския избирателен събор.

Предстоятелят на Българската църква е роден на 15 октомври 1945 г. в София. Светското му име е Симеон Николов Димитров. След завършването на основното си образование през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г. Две години по-късно става студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“.
От есента на 1971 до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ в Московската духовна академия. След като се завръща, е назначен за преподавател по източноцърковно пение и е диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.
На 30-годишна възраст е постриган за монах в Троянския манастир с името Неофит, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ – за йеромонах. През годините Неофит е бил диригент на Софийския свещенически хор, старши преподавател по източноцърковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, протосингел на Софийската митрополия.
Наричат патриарх Неофит Ангелогласния, защото с мощния си колоритен глас е сред най-добрите певци в църквата.
Изкусен баритон, той е носител на високото отличие „Златен камертон“ на Московската духовна академия, което получава още като аспирант. Дядо Неофит е и първият български архиерей, издал компактдиск с песнопения.

Първия – „Живот и песнопение“, записа преди 10 години и въпреки че се тиражира повторно, отдавна е изчерпан. Любимата му песен е възхвалата на Света Богородица „Достойно ест“.

На 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Неофит е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.
Патриарх Неофит е бил и първият декан на възстановения след 1989 г. Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонически утвърден, за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. с решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархия, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.
На 2 декември 2008 г. получава званието доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“ за цялостен принос в развитието на духовността в Алма матер и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.
На 22 юни 2010 г. Негово високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен с орден „Св. Кирил и Методий“ – огърлие от президента Георги Първанов „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина“.
Преди четири години Патриаршески избирателен църковен събор в София избра Русенския митрополит Неофит за Български патриарх и Софийски митрополит.
През тези четири години Негово светейшество зае своята отговорна позиция в обществото. Неведнъж отправи към народа ни призиви и послания. В несигурните години, в които живеем, Българският патриарх Неофит се превърна в съвременния духовен стожер на България. Често той след неделната литургия или тържествените богослужения по повод големите християнски празници, призовава за мир, любов, разбирателство и човеколюбивост. Неведнъж осъди зверствата, извършени от терористи в редица европейски държави. С негово благословение бяха извършени и молитви за загиналите мирни граждани. Мнозина го знаят, като Благия патриарх или Ангелогласния заради дара, който Бог му е дал и който патриарх Неофит отдаде на Църквата, пеейки и прославяйки именно дарилия Го с този прекрасен дар – пеенето. Българският патриарх Неофит е и един от малкото патриарси от православния свят, който е може би най-близо до хората. След богослужение, когато той върви по площад св. „Неделя“, всеки може да го поздрави, да вземе благословение и дори да го попита за наставление. Не е рядка гледката, особено през лятото, когато има сватби, патриархът лично да благославя младоженците, които стреснати от изненадата не знаят как да реагират.
Несъмнено Бог промисли за България такъв патриарх, който знае и може да я води тихо, скромно и мъдро. Бог ни подари дядо Неофит, а от нас се очаква да го слушаме, защото има на какво да ни научи.

 

Автор: Ангел Карадаков




image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3801464
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031