Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2017 14:42 - Дълготърпението ! Да се поучим !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 772 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 17.03.2017 14:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Автор: св. Ефрем Сирин

Наистина блажен е човекът, който е придобил дълготърпение! Свещеното Писание хвали такъв човек с думите: „У търпелив човек разум много, а лютият изказва глупости” (Притч. 14:29). Има ли нещо по-превъзходно от това? Дълготърпеливият всякога е в радост, веселие и възхита, защото се надява на Господа.

Дълготърпеливият е далеч от гнева, защото всичко търпи. Дълготърпеливият не се разгневява бързо, не прибягва към оскърбление, не се трогва от празни думи – ако е обиден, не се огорчава; на противниците си не се съпротивлява; във всяка работа е твърд; лесно не се поддава на измама; не е склонен към караници; в скърбите се радва; отзовава се на всяко добро дело; угажда на недоволните люде; когато го критикуват, не се мръщи – изобщо за всеки случай той намира за себе си лекарство в дълготърпението.

У когото няма дълготърпение, той е далеч и от търпението, защото за такъв е удобно да се върне даже и от път. Недълготърпеливият е готов към раздразнение; бързо се разпалва и почва караница; ако е оскърбен, сам оскърбява; ако е обиден – отвръща с обида; спори за неща, които са безпредметни; делата и произведенията му се развалят като листа от вятъра; той е лек в думите си и бърже се мени в мислите си. У когото няма дълготърпение, той е лишен от устойчивост: бързо и във всичко се мени; той няма разсъдливост; дружи с порочни хора; дели времето си със злоезичници; помага на обиждащите; не пази тайни; всяка дума той прави публично достояние. Има ли нещо по-злополучно от това?

Наистина блажен и трикратно е блажен този човек, у когото има търпение, защото в търпението се крие надеждата: „Надеждата не посрамва” (Римл. 5:5). Тя ни носи награда: „Който претърпи докрай, ще бъде спасен” (Мат. 10:22). Знаете ли в какво се състои цената на търпението – или пък е нужно за вас моето слово, за да ви уверя в това?

Търпението не се състои само в едно нещо – то се разкрива в много добродетели. Търпеливият постига всяка добродетел: в скърбите се радва, в нуждите е спокоен, а в изкушенията се възхищава. Готов е на послушание, украсен е с търпение, изпълнен с любов. За оскърбление той благославя; в караниците пази мир; в псалмопението не е ленив; в поста е ревностен; в молитвата усърден; в работите си безукорен; в отговорите си прям; в изпълнение на обещания – точен; в указване на услуга – любезен; в обръщение – приятен; в общежитието – желан; в грижа за странници – старателен; в помощ за немощни – любезен; в мислите си – трезвен; във всяко дело – добър и бодър!

 

Който е придобил търпение, той е придобил надежда, защото с дръзновение може да се обърне към Бога и да каже: „Твърдо се уповавах на Господа, и Той се наклони към мене и чу моите вопли” (Пс. 39:2). Злополучен и жалък е онзи, който не е придобил търпение. Свещеното Писание застрашава такъв човек със заплаха: „Горко вам, които сте изгубили търпение” (Сир. 2:14).

Save





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. distrelets - Всеки ден се моля да съм търпелива и ...
17.03.2017 19:05
Всеки ден се моля да съм търпелива и силна! Дали успявам - не зная. Благодаря за мъдрата проповед!
Хубава и спокойна вечер, Иво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3823317
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930