Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 21:40 - ЗА ДРАМАТА И СТРЕСА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всеки е преживявал драма в един или друг момент от живота си, а вероятно някои дори са в центъра на холивудска продукция и в този момент. На всички ни се случва да я допуснем, да я изживеем и изстрадаме, а след известно време да забравим за нея и отново да се чувстваме нормално. В действителност, преминаването през драма и понасянето на негативите ѝ не остава без своите последици. Тук обаче е важна уговорката, че драмата ни въздейства емоционално, психически и физиологично и води до стрес, който от своя страна води до реални здравословни проблеми.

Защо позволяваме на драмата и стреса да ни поглъщат?
Как да идентифицираме токсичните отношения в ежедневието си?
Отговорите на тези въпроси ще разгледаме днес.

Понятието „драма“ произхожда от гръцки език и означава „действие“ (от гръцки δράω (drao) – действам, правя, върша). Наред с лириката и епоса, драмата е един от трите основни литературни рода, като в основата на драматичните произведения стои конфликт, изразяващ социални и духовни противоречия. Основните видове драма са трагедия, комедия и сатира.

Макар да класифицираме драмата като литературен род, тя твърде често присъства съвсем реално и в нашата собствена действителност. Независимо дали го осъзнаваме или не, ежедневно биваме завличани или пък по собствено желание играем и заемаме разнообразни драматични роли. Един от най-често срещаните сценарии, в които попадаме, се нарича „триъгълник на драмата“ или „триъгълник на Карпман“. Носи името на създателя му – американския психолог Стивън Карпман, който го описва в отличената си с международни награди статия, публикувана през 1968 г. в Transactional Analysis Bulletin, 7(26), 39-43 „Приказки и анализ на драматични сценарии“ („Fairy Tales and Script Drama Analysis“).

Основната концепция, която стои в центъра на „триъгълника на драмата“ на Карпман, е връзката между отговорността и силата. От гледна точка на психологията и транзакционния анализ моделът разглежда три роли, с които се сблъскваме всеки ден – тази на потисник, спасител и на жертва. Тук е важно да споменем, че това са роли, които несъзнателно играем или в които биваме манипулирани да участваме, а не реални обстоятелства. Трите роли на драматичния триъгълник са архетипни и лесно разпознаваеми в екстремните им версии, а разбирането как работят, може да ни помогне да определим как да разрешим потенциално разрушителни и източващи енергията отношения.

                                                                                               От moeto-zdrave.life

image






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3812568
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930