Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2017 17:46 - КАКВО Е ДА ОБИЧАШ СЕБЕ СИ ? ЧАСТ ВТОРА
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 782 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 24.01.2017 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДА ПРОДЪЛЖИМ:

Стигаме до главните психологически предпоставки, върху които се основават изводите на нашата дискусия. Общо взето, те са: не само другите, но и самите ние сме „обектът“ на нашите чувства и схващания; отношенията ни към другите и към самите нас далеч не са противоречиви, а в основата си са обединяващи. Във връзка с обсъждания проблем това означава: обичта към другите и обичта към самите нас не са алтернативи. Напротив, у всички, които са способни да обичат другите, има и чувство за обич към самите тях. Обичта по принцип е неделима, доколкото става дума за отношението между обектите и собствената личност на обичащия. Истинската обич е израз на продуктивност и творчество и предполага грижа, уважение, отговорност и знание. Тя не е „харесване“ в смисъла на харесван от някого, а активен стремеж към израстване и щастие на обичания човек, вкоренен в собствената си способност да обичаме.
Да обичаш някого е актуализация и съсредоточаване на способността да обичаш. Основното утвърждаващо отношение, съдържащо се в обичта, е насочено към любимия човек като въплъщение на същностни човешки качества. Обичта към едно лице означава обич към човека изобщо. „Разделението на труда“, както го определи Уилям Джеймс, по силата на което човек обича семейството си, но няма отношение към „чужденеца“, е признак на пълна неспособност да обичаш. Обичта на човека не е, както често се предполага, абстрактно чувство, възникващо след влюбване в конкретно лице, а предпоставка за това влюбване, макар генетично да се свързва с обичта на конкретен човек.
В такъв случай аз трябва да бъда обект на собствената си обич, също както всяко друго лице. Утвърждаването на своите живот, щастие, развитие и свобода е вкоренено в способността на личността да обича, тоест в грижата, уважението, отговорността и познанието. Ако една личност е способна да обича продуктивно и творчески, тя също така обича и себе си.

Ако обича само другите, тя изобщо не може да обича.

                                                                                        следва.....

image



Save




Гласувай:
5



1. emi1ts - " Истинската
25.01.2017 08:04
обич е израз на продуктивност и творчество и предполага грижа, уважение, отговорност и знание. " Благодаря Иво за ценните размисли и интересната тема!Чела съм мнения и на други личности, които също споделят ,че започваме да разбираме какво е да се обича истински,когато се научим да обичаме себе си такива каквито сме осъзнавайки колко сме несъвършени!Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3823375
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930