Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 19:07 - ХРАНАТА Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСВО !
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
4



Римският писател и поет Петроний възхвалявал отличния вкус на охлюви в меден сос. Големият поет Хораций с нетърпение очаквал да му поднесат яйца с мед. Египтяните го боготворели, за което свидетелстват множество папируси. Китайците и днес го употребяват като лекарство и средство за удължаване на човешкия живот. А в “мрачното” Средновековие не съществувало любовно питие без добавка на мед.
Как да си обясним особената почит към златистожълтото изкушение?
И защо първият и най-хубав месец от брачния живот се нарича меден?
Малко история...
Според египетски документи, писани на папируси, медът се използвал като лекарство. Египтяните го употребявали против физическа слабост и като чудотворен мехлем за лекуване на рани. За храна асирийците и вавилонците използвали каша от мед, мляко, зехтин и др. В африканските страни (особено в Абисиния) медът е бил важно лекарство за вътрешна и външна употреба.
Хипократ , известният древногръцки лекар, наричан баща на медицината, пише, че виното и медът и при болните, и при здравите се прилагат най-резултатно, когато се вземат в подходящо време и количество. На болните се препоръчвал чист мед като питие, смесен с мляко, като подправка в супи и други ястия, или го предписвал с други медикаменти при различните заболявания.
Няма любовно питие без мед
Още от ранните векове на нашата ера медът се смятал и ц енял като подмладяващо и полово стимулиращо средство. В Средновековието не е съществувало любовно питие без прибавка на мед. На Изток на меда и до днес се приписва това качество, особено смесен с кашичка от ленено или слънчогледово семе.
Египтяните и гърците са давали на своите деца редовно мед, особено на закуска, и го ядели течен или на пити. На обяд не е липсвало старо вино от мед.
Лекарството от лекарите е горчиво, но медът от ръцете на боговете е сладък
Това са думи на римският философ Корнелий Целз, който твърдял, че трябва да се лекува бързо и приятно, по възможност само с мед. Римският писател и поет Петроний, живял по времето на Нерон, възхвалява отличния вкус на охлюви в меден сос. Големият римски поет Хораций с нетърпение очаквал да му поднесат яйца с мед. Старата китайска медицина отпреди 5000 години е приписвала на женшеновия корен с мед чудотворна лечебна сила, която лекува всички болести. Китайците и другите народи от Далечния изток и днес употребяват меда като лекарство и като средство за продължение на човешкия живот. Във всяко “добро” китайско семейство трябвало да има прославения в легендите женшенов корен с мед. Това лекарство се приготвя от женшенова отвара и мед.

Защо първият месец от брака се нарича меден?

В древността съществувал обичай, според който за сключващите брак се приготвяла напитка от мед – т.нар. медовина. Младите трябвало да пият от нея не само на сватбата, но и един месец след това. Този месец се наричал меден. До ден днешен младоженците наричат първия си и най-хубав месец от брачния живот меден.

                                   ОТ "БОН АПЕТИ" на Стоян и Лора



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3833361
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930