Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2012 17:41 - СМЪРТТА Е ИЛЮЗИЯ
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3028 Коментари: 20 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди известно време, един човек, живеещ в окупираната от Пакистан част на Кашмир, се изхитрил да излъже три пъти своите приятели, роднини, своето семейство. На възраст сто тридесет и пет години умрял за трети път. Роднините му се отнесли към този факт с известно недоверие, защото той вече два пъти е разигравал своята смърт. Лекарите констатирали смъртта, написвали смъртния акт, а той отварял очи и се смеел.
    Ето защо новото съобщение за неговата смърт никой не възприел сериозно. Лекарите отначало също се отнесли подозрително към съобщението, но този път всички признаци на смъртта били налице, и тя не подлежала на съмнение. Те заявили следното:
    - Може по-рано да ни е излъгал, но този път е действително мъртъв. От медицинска гледна точка, той е истински труп.
    Щом тримата лекари подписали смъртния акт, „трупът” отворил очи и казал:
    - Слушайте, когато следващия път умра, тогава вече ще бъде сериозно. Прииска ми се да се пошегувам още един път.
    Журналисти от целия свят окупирали нашият герой; нали бил необикновен човек: три пъти умирал, три пъти лекари подписвали смъртния акт, и три пъти хвърлял предизвикателство на медицинската наука, на целия медицински опит. Журналистите го заразпитвали:
    - Как постигнахте това? Какво се случваше в действителност?
    - Нищо особено не се е случвало, отговарял старецът. – Зная, че аз не съм моето тяло; зная, че аз не съм моят дъх, зная, че аз не съм моето сърце. Не се идентифицирам с тях. Просто временно напускам тялото си. Сърцето спира, пулс не се напипва, и всички остават измамени. След това отново се завръщам в тялото си: започва циркулация на кръвта, сърцето започва да бие, пулсът се напипва.
     Той е бил обикновен човек, обикновен селянин. Не е бил йога, никога не се е занимавал с някакви практики. Но в ранното му детства, когато е бил на седем-осем години, срещнал един мистик-суфий, който му обяснил, че смъртта е всичко на всичко илюзия. Детето е било толкова чисто, че е осъзнало това.
Мъдрецът му казал още: „Да се напусне тялото съвсем не е трудно. Наблюдавай го отвътре, наблюдавай тялото и внезапно ще се появи дистанция между теб и тялото ти. И скоро тялото ти ще бъде далеч от теб. Наблюдавай ума си и същото ще стане и с него.”
     Трябва само да се води наблюдение, и тогава ще можеш да се изплъзнеш от тялото си, да се изплъзнеш от ума си, изобщо да се откажеш от самия себе си. Ти сам решаваш кога да се завърнеш в тялото си. Ти си се измъкнал от тялото си и ти знаеш как да се завърнеш в него – обратния път ти е известен. Дошло е време да се прекрати наблюдението. Започни да се идентифицираш с тялото си. Кажи: „Аз съм тялото си, аз съм ума си, аз съм диханието си, аз съм биещото си сърце”.  Разстоянието между теб и тялото ти незабавно ще изчезне. Ще се доближиш до него и скоро ще влезеш в него.
Идентифицирайки се с тялото си, ти ставаш то. Тогава си смъртен, появява се страха от смъртта. Без идентификация с тялото, оставаш просто наблюдател, ти си чисто съзнание, ти си не-ум. Тогава няма смърт, нито болести, нито старост. Наблюдението винаги е вечно, винаги свежо, винаги младо и постоянно. Истинската религия не учи на поклонение.  Истинската религия учи да намериш своето безсмъртие, учи да откриеш своя вътрешен Бог.
    Всеки от нас някога ще премине през вратата на смъртта. Ако помниш, че си чисто съзнание, че ти не си нито тялото си, нито ума си, нито парите си, нито престижа си, нито властта, нито дома си, а просто чисто съзнание, ти ще можеш да преминеш през вратата на смъртта без нито една драскотина.

                                 из "Философия на ежедневието"




Гласувай:
6



1. animalibera - Скъпи мои приятели. . . Не, не е. . ...
28.11.2012 19:30
Скъпи мои приятели... Не, не е.. илюзия. Илюзия са философиите..;)
цитирай
2. ivoki - Имаш право .....
28.11.2012 19:43
animalibera написа:
Скъпи мои приятели... Не, не е.. илюзия. Илюзия са философиите..;)


на собствено мнение. Добре е и да четеш текстовете.
цитирай
3. zarenkow - И аз в неделя вечер ,
28.11.2012 21:07
си повтарям . Няма понеделник. Понеделник не съществува , тъкмо съм повярвал вече и той вземе , че дойде. Тогава не казвам няма понеделник , а майната му на понеделник. :-)
цитирай
4. animalibera - / И така, сега ще се аргументирам. ...
28.11.2012 21:08
/ И така, сега ще се аргументирам. Ако смъртта беше илюзия, значи автоматично и Жервата заради Победата върху нея се обезсмисля... Анулира се цялото християнско учение.. Разбира се това не е важно за философите.. Нищо, че ползват Божието Име през път и над път.../Това, че голям процент от човечеството се уподоби на маймуната, не означава обаче, че няма и непроизлезли от такава!/ Ако желаеш да видиш и проникнеш в СЪЩЕСТВЕНОТО в моите коментари, ВИЖ! Ако не, отхвърляй. Както вече казахме, никой не е лишен от Избора си, докато е .. жив. Аз няма да споря!/
цитирай
5. zarenkow - animalibera - "..., никой не е лишен от Избора си,... "
28.11.2012 21:22
тук много се надценяваш , на практика избора е голямата илюзия , тя се създава с мисленето , ако можеш да го дефинираш. Освен това аргументите ти са само твърдения. Sory.:-)
цитирай
6. ivoki - animalibera,
28.11.2012 21:29
Мисля, че погрешно тълкуваш смъртта като илюзия. Смисълът е, че няма смърт. Умира тялото, умът, парите, престижа, властта, домът..... Душата е безсмъртна и именно това потвърждава християнството и Възкресението на Иисус.
Колкото до " голям процент от човечеството се уподоби на маймуната" не го приемам и считам, че е осъждане , което намирам, че нямаме право да правим , защото самите ние не сме съвършени.
цитирай
7. zarenkow - ivoki
28.11.2012 21:56
предполагам , че спряхте репликата ми , защото ви се струва агресивна. Не е агресивна , а е вярна . Потърсете Християнското в себе си и се запитайте дали не грешите. Достатъчно е да се запитате дали вие можете да дадете дефиниция на "мислене" освен интуитивно усещане. Цели култури се изграждат без да са дали такова определение , което не им пречи да го употребяват . Същото е и с понятието "избор". Уверявам ви не е толкова сложно но е много важно. С добри чувства. :)
цитирай
8. ivoki - zarenkow,
28.11.2012 22:05
НЕ СЪМ ТИ СПИРАЛ РЕПЛИКА.
цитирай
9. animalibera - Уважаеми господа, мога само да д...
28.11.2012 22:24
Уважаеми господа, мога само да добавя 2 неща. Едното е,че съм много доволна,че прескочих успешно един много кратък период в моя живот, преминал в спорове. Но да, вече отминал.. Безвъзвратно. Другото е една история. Ето я/ за вярващи, а не за търсещи под вола теле/. И така, преди много време, при св Антонии Велики дошъл човек, водещ със себе си кобила. Монасите се зачудили на Вярата на този човек, когато им разказал, че води животното, за да го спаси св Антонии,чрез Бога. Защото то не било обикновено, а неговата жена. Когато премъдрият и пречист св Антоний ги видял, отсекъл:' Това наистина не е кобила. Това е играта на Сатана с нея, за да я виждат всички такава, понеже е станала робиня на тъмните игри'. Изповядал я и пречистил и мигом всички отново я видяли в образа на жена.. Така и с онзи старец, подал се на манипулаторските умения на тъмния и нечист враг на хората.. Приемете го като приказка за лека нощ, ако искате :)
цитирай
10. animalibera - НЕ СЪМ ТИ СПИРАЛ РЕПЛИКА. (Да, прав ...
28.11.2012 22:27
ivoki написа:
НЕ СЪМ ТИ СПИРАЛ РЕПЛИКА.

(Да, прав е- спря една моя, zarenkow:)
цитирай
11. zarenkow - animalibera - Знанието и незнанието са
30.11.2012 11:05
неизменни спътници на човека. Едното осветява част от Света на човека , а другото го потапя в сянка. Познат е стремежа на хората да облеят Света си в светлина. Поради липса на видимост обаче , хората запълват тъмната част с предполагаема и не непременно вярна но за това пък доста удобна predstawa , защото им спестява необходимостта от мислене. Тогава се явява необходимостта от Вярата . Трябва и да повярват в предполагаемото. Колкото по не им се мисли , толкова повече се нуждаят от Вярата. Намерили веднъж баланса , те не желаят да спорят , забравяйки , че спора не е налагане на различното виждане , а просто споделяне. Иначе Света на приказките наистина е пленяващ.
цитирай
12. ivoki - zarenkow,
30.11.2012 11:50
Светът се гради на дуализма. Вечната борба между доброто и злото, между тъмнината и светлината, между познанието и неграмотността и между... и ... и ... и .... Много пъти съм казвал, че само глупавите "знаят" всичко, а умните се учат всеки ден. Ако някой се затвори в клетката на една ограничена информация умът му , който е креативен / всеки ум е такъв/ започва да създава "нови" въображаеми ситуации от старата информация да ги мултиплицира пак и пак, но те са далеч от реалността. Нищо ново не се прави със стари данни. Ако нямаме необходимост от Вярата значи сме се затворили в клетката на нашата ограниченост , а от това не следва нищо добро.....
цитирай
13. zarenkow - Никой не е казал , че нямаме нужда от вярата ,
30.11.2012 14:26
напротив без вяра е невъзможно , опитал съм се да докажа даже това . Тя обаче е като водата , без нея не може , но и с много вода могат да те удавят. Зависи как се използва. Това имах предвид. Поздрави от "клетката" :-)))
цитирай
14. ivoki - zarenkow,
30.11.2012 15:42
Защо приемаш нещата лично? Говорех по принцип за човешката природа, без да визирам теб. Ако съм те засегнал, моля за извинение.
цитирай
15. zarenkow - Не се засягам ,
30.11.2012 16:37
майтапя се . В края на краищата всеки е в собствената си , от него самия създадена клетка , а това е неизбежно. В този смисъл и свободата ни е псевдосвобода , илюзорна. Колкото до обидите , те са резултат от неприемането ни на Света такъв какъвто , т.е. проблем от обидата си е на обидения. :-)))
цитирай
16. animalibera - Вашата Свобода може да е илюзиорна, ...
30.11.2012 18:30
Вашата Свобода може да е илюзиорна, но моята, НЕ! Много.. поздрави!:)))
цитирай
17. ivoki - ЗА КАКВА СВОБОДА...
30.11.2012 19:02
анонимен написа:
Вашата Свобода може да е илюзиорна, но моята, НЕ! Много.. поздрави!:)))



СТАВА ДУМА???
цитирай
18. zarenkow - Предполагам ,
30.11.2012 19:58
свободата на Волята. Една стара тема. На никой не му е приятно да му кажат в лицето , че няма свобода на волята. Даже , че няма и Воля , а вместо това потребност и причини. На никой не му е приятно да го свалят от духовния трон , който си мисли , че е яхнал. Обикновено сме изправени пред удобството да сме на трона или неудобството на логиката. Пак няма избор , а възможност или невъзможност ... :-)
цитирай
19. zarenkow - Много се застоях тук ,
30.11.2012 20:00
благодаря за гостоприемството. :-)
цитирай
20. ivoki - zarenkow,
30.11.2012 20:21
Wellcome !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3831134
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10173
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930